Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Łosoś w cieście francuskim

20.04.2013

Domowe imprezy to nie tylko przyjemności, ale dużo pracy i przygotowań. Żeby sobie ułatwić zadanie i ograniczyć wysiłek, możemy przygotować nieduże przystawki, które nie wymagają naczyń i sztućców. Jedynym utrudnieniem w przepisie jest upieczenie ciasta w piekarniku, a dużym ułatwieniem, że ciasto możemy kupić gotowe. Twarożek, warzywa, ciasto rozpływające się w ustach nadaje tej przystawce lekkości i delikatności, a wędzone brzuszki łososia, wyrafinowanego smaku.
Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
423 złśredni40 min.wysoka

Składniki:

40 dag ciasta francuskiego, 20 dag twarożku, 5 pasków wędzonych brzuszków łososia, 2 łyżki majonezu, ząbek czosnku, szczypiorek, kilka czarnych oliwek bez pestek, jedna nieduża cukinia, sól, pieprz.

Jak przyrządzić?

Z rozmrożonego ciasta wykroić 10 krążków o średnicy mniej więcej 6 cm oraz 20 krążków z dziurką w środku (najlepiej wykroić je za pomocą małego kieliszka). Do rozkłóconego jajka dodać łyżkę wody i wymieszać. Pełne krążki smarować jajkiem, na nie nakładać krążki z otworem, ponownie smarować jajkiem, następnie drugie krążki z otworem i również smarować jajkiem. Tak przygotowane ciasto układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni około 20 minut. Muszą się ładnie zarumienić. Twarożek wymieszać z majonezem, rozgniecionym czosnkiem i pokrojonym szczypiorkiem. Przyprawić solą i pieprzem. Cukinię pokroić w cienkie talarki, posolić i odstawić, aż puści sok. Następnie upiec w piekarniku z funkcją grill (około 10 minut). Środki ciasta napełnić twarożkiem, udekorować kawałkami łososia, grillowaną cukinią i oliwkami.
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 15.08.2013 gość

Zupka musi być niezła i to w tak wykwintnym talerzu na pewno prosto z Marokka

Zgłoś 03.12.2015 goÅÄ

IlwHAm pyruwtdouypf, [url=http://olxyouuocime.com/]olxyouuocime[/url], [link=http://ewfysjvhidyt.com/]ewfysjvhidyt[/link], http://ocevvoiepywu.com/