Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Dodaj swój przepis Znasz ciekawy przepis? Podziel się z nami!

Łosoś w cieście francuskim

Tekst i foto Matt 24-08-2008

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
2 - 320 złprosty10 - 15 min.-

Składniki:

1 opakowanie ciasta francuskiego,
ok. 150 g liści szpinaku,
2 mrożone filety z łososia,
1 opak. śmietany 18%,
3/4 główki czosnku,
1 jajko,
sól, pieprz,
sok z cytryny.

Jak przyrządzić:

Ciasto francuskie rozłożyć na papierze do pieczenia i podzielić na dwie połówki. Liście szpinaku pozbawić ogonków, umyć osuszyć i ułożyć część na jednej z połówek ciasta, zostawiając wolne miejsce na sklejenie brzegów. Czosnek wycisnąć na patelnię (z odrobiną masła), zeszklić, dodać śmietanę, sól, pieprz i dusić przez chwilkę.
Łososia rozmrozić, skropić z obu stron sokiem z cytryny, doprawić solą i pieprzem, po czym podsmażyć lekko z obu stron. Następnie odsączyć tłuszcz papierowym ręcznikiem i ułożyć na liściach szpinaku, polać sosem, przykryć warstwą liści, po czym nakryć ciastem, zawijając brzegi do środka.
Na cieście zrobić 3 szerokie nacięcia, następnie smarować wierzch roztrzepanym jajkiem i wstawić do piekarnika nastawionego na ok. 200 stopni i piec przez 10 - 15 minut aż do zarumienienia się ciasta.

Jak podawać?

Podawać z pomidorami z mozzarellą i świeżą bazylią.
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 28.08.2009 ma_ga,

Przepis genialny! Przygotowania są krótkie, a efekt rewelacyjny. Tylko jedna rada - łososia i sosik przed wyłożeniem na ciasto warto wystudzić, żeby ciasto się nie rozpuściło. Polecam!

... Pokaż więcej

Przepis genialny! Przygotowania są krótkie, a efekt rewelacyjny. Tylko jedna rada - łososia i sosik przed wyłożeniem na ciasto warto wystudzić, żeby ciasto się nie rozpuściło. Polecam!