Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Dodaj swój przepis Znasz ciekawy przepis? Podziel się z nami!

Łosoś w galarecie

Tekst i foto Pipi 28-01-2006

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
w zależności od wielkości ryby15 złprosty30 min.średnia

Składniki:

Filet z łososia średniej wielkości, sól, pieprz, liść laur., ziele ang., koniecznie 1 cebula, marchew, seler, por, pietruszka, żelatyna, cytryna

Jak przyrządzić:

Pokroić filet z łososia na kawałki ok. 6 cm.
Nastawić garnuszek z ok. 1 l wody, dodać sól, ziarenko pieprzu, liść laurowy i warzywa. Włożyć filety z łososia, gotować ok. 1/2 godz. na malutkim ogniu.
Po tym czasie wyjąć filety łyżką cedzakową.
Wywar przecedzić, dodać żelatynę (wg opisu na opakowaniu), dodać kilka kropli cytryny.
Tężejącą żelatyną zalać łososia. Pozostawić w zimnym miejscu.

Jak podawać?

Szczególnie polecam na uroczyste kolacje.

Uwagi:

Łososia przed zalaniem galaretą można udekorować majonezem, plasterkami cytryny, zieleniną...
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 06.08.2008 AGILLA

ja uwielbiam łososia w galarecie, ale o wiele smaczniejszu jest smażony i zalany galaretą-pyyyyycha!!

Zgłoś 13.09.2008 ania

Zgłoś 28.04.2010 adam

ludzie jak nie macie pojecia to nie piszcie glupot najoierw gotujemy wywar jarzynowy ktory doprawiamy sola cukrem pieprzem i cytryna do niego wkladamy porcje lososia gotujemy max. 5min.traeba uw... Pokaż więcej

ludzie jak nie macie pojecia to nie piszcie glupot najoierw gotujemy wywar jarzynowy ktory doprawiamy sola cukrem pieprzem i cytryna do niego wkladamy porcje lososia gotujemy max. 5min.traeba uwzglednic ze ryba wchlonie czezc smakow i caly czas doprawiac i NAJWAZNIEJSZE W TYM WYWARZE ZOSTAWIAMY RYBE NA KILKANAZCIE GODZIN ZEBY NABRALA SMAKU!!!!!!DOPIERO wtedy wyjmujemy lososia ukladamy na polmisku dekorujemy i zalewamy wyklarowanym auszpikiem.sory za pisownie.

Zgłoś 28.04.2010 adam

ludzie jak nie macie pojecia to nie piszcie glupot najoierw gotujemy wywar jarzynowy ktory doprawiamy sola cukrem pieprzem i cytryna do niego wkladamy porcje lososia gotujemy max. 5min.traeba uw... Pokaż więcej

ludzie jak nie macie pojecia to nie piszcie glupot najoierw gotujemy wywar jarzynowy ktory doprawiamy sola cukrem pieprzem i cytryna do niego wkladamy porcje lososia gotujemy max. 5min.traeba uwzglednic ze ryba wchlonie czezc smakow i caly czas doprawiac i NAJWAZNIEJSZE W TYM WYWARZE ZOSTAWIAMY RYBE NA KILKANAZCIE GODZIN ZEBY NABRALA SMAKU!!!!!!DOPIERO wtedy wyjmujemy lososia ukladamy na polmisku dekorujemy i zalewamy wyklarowanym auszpikiem.sory za pisownie.

Zgłoś 04.04.2012 kasiia

Panie Adamie! WIELKIE DZIEKI za wspaniala podpowiedz. Jutro bede robic lososia w galarecie (ale przepis inny, z avokado i groszkiem ktorego poleca flowerek kropka com). Jednak zrobie tak jak Pan... Pokaż więcej

Panie Adamie! WIELKIE DZIEKI za wspaniala podpowiedz. Jutro bede robic lososia w galarecie (ale przepis inny, z avokado i groszkiem ktorego poleca flowerek kropka com). Jednak zrobie tak jak Pan polecił!

Wesolych Świąt!!!