Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Dodaj swój przepis Znasz ciekawy przepis? Podziel się z nami!

Łosoś w kremie zielone marzenie

Tekst i foto BACA 06-06-2006

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
420 złśredni20 min.?

Składniki:

Wywar:
1/2 pęczka tymianku,
1 gałązka rozmarynu,
3 liście laurowe,
1/2 łyżki jałowca,
1/2 łyżki gorczycy,
1/2 łyżeczki nasion anyżu.

40 dag fileta z łososia.

Krem szpinakowy:
10 dag szpinaku (może być mrożony),
50 ml bulionu warzywnego lub rybnego,
1 łyżka stołowa oleju lub oliwy z oliwek,
120 ml gęstej śmietany,
2 szalotki,
szczypta zmielonego kminku,
sól,
świeżo zmielony czarny pieprz,
cytryna,
czerwony pieprz.

Jak przyrządzić:

Zagotowujemy wodę z przyprawami i ziołami. Przecedzamy. Wywar wlewamy do pojemnika parowaru. W misce parowaru na kratce układamy łososia i gotujemy około 10 minut.
Przebrany i umyty szpinak siekamy.
Bulion zagotowujemy, dodajemy szpinak i podduszamy.
Dodajemy oliwę i miksujemy.
Zmiksowany szpinak mieszamy ze śmietaną.
Szalotki obieramy, kroimy w drobną kosteczkę, dodajemy do szpinaku.
Krem szpinakowy doprawiamy kmninkiem, solą i pieprzem.
Rybę kroimy na kawałki. Wykładamy na talerze wraz z kremem szpinakowym.
Rybę skrapiamy sokiem z cytryny, posypujemy czerwonym pieprzem.
Caołość dekorujemy ziołami.
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 04.12.2009

To musi byc pyszne,wyprobuje :)