Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Dodaj swój przepis Znasz ciekawy przepis? Podziel się z nami!

Łosoś w papilotach

Tekst i foto Tobi 04-07-2013

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
220 złśredni45 min.niska

Składniki:

2 łyżki oliwy z oliwek + do posmarowania folii, 2 duże pory (białe i jasnozielone części), 4 plasterki cytryny, 2 filety z łososia, po 150 g każdy, 4 łyżki drobno posiekanych ziół (do wyboru: natka pietruszki, szczypiorek, mięta, estragon), 4 łyżki stołowe śmietany kremówki, sól i pieprz, a także: ziemniaki z wody, folia aluminiowa.

Jak przyrządzić:

Pory przepołowić wzdłuż i pokroić w poprzek na cienkie plasterki. Rozgrzać oliwę na patelni lub w rondlu z grubym dnem z pokrywą i smażyć pory przez około 8 minut na średnim ogniu, aż zmiękną, ale nie rumienią się. Doprawić solą oraz pieprzem. Rozgrzać piekarnik do 220 stopni. Z folii wyciąć 2 kwadraty, środki posmarować oliwą z oliwek. W posmarowane miejsce położyć plasterki cytryny a na wierzch kawałki łososia. Przykryć porami, posypać ziołami i nałożyć śmietanę. Zawinąć folię na rybie i szczelnie złączyć brzegi. Nie owijać łososia folią bardzo ciasno, należy pozostawić wolną przestrzeń wokół niego. Dzięki zebranej tam parze, ryba nie wyschnie. Papiloty ułożyć na blasze do pieczenia i wstawić do piekarnika na 12 minut. Paczuszki ułożyć na talerzach, podać zamknięte, z ziemniakami z wody.

Potrzebne przybory:

Piekarnik, patelnia, folia aluminiowa, garnek

Jak podawać?

Podawać na talerzu, z kartoflami z wody.

Uwagi:

Po upieczeniu doprawić solą i pieprzem do smaku już na talerzu.
Prześlij do znajomego Wersja do druku