Łosoś w papilotach
Porcje: | Koszt: | Trudność: | Czas: | Kaloryczność: |
---|---|---|---|---|
2 | 20 zł | średni | 45 min. | niska |
Składniki:
2 łyżki oliwy z oliwek + do posmarowania folii, 2 duże pory (białe i jasnozielone części), 4 plasterki cytryny, 2 filety z łososia, po 150 g każdy, 4 łyżki drobno posiekanych ziół (do wyboru: natka pietruszki, szczypiorek, mięta, estragon), 4 łyżki stołowe śmietany kremówki, sól i pieprz, a także: ziemniaki z wody, folia aluminiowa.Jak przyrządzić:
Pory przepołowić wzdłuż i pokroić w poprzek na cienkie plasterki. Rozgrzać oliwę na patelni lub w rondlu z grubym dnem z pokrywą i smażyć pory przez około 8 minut na średnim ogniu, aż zmiękną, ale nie rumienią się. Doprawić solą oraz pieprzem. Rozgrzać piekarnik do 220 stopni. Z folii wyciąć 2 kwadraty, środki posmarować oliwą z oliwek. W posmarowane miejsce położyć plasterki cytryny a na wierzch kawałki łososia. Przykryć porami, posypać ziołami i nałożyć śmietanę. Zawinąć folię na rybie i szczelnie złączyć brzegi. Nie owijać łososia folią bardzo ciasno, należy pozostawić wolną przestrzeń wokół niego. Dzięki zebranej tam parze, ryba nie wyschnie. Papiloty ułożyć na blasze do pieczenia i wstawić do piekarnika na 12 minut. Paczuszki ułożyć na talerzach, podać zamknięte, z ziemniakami z wody.Potrzebne przybory:
Piekarnik, patelnia, folia aluminiowa, garnekJak podawać?
Podawać na talerzu, z kartoflami z wody.Uwagi:
Po upieczeniu doprawić solą i pieprzem do smaku już na talerzu.
Sałatka z orzechami włoskimi, suszonymi pomidorami i fetą
Lekka przekąska do przygotowania w 20 minut. Podstawę tej sałatki stanowi sałata little gem. Jest ona zbliżona w smaku do sałaty rzymskiej, ale little gem jest nieco bardziej soczysta i miękka. Obie mają w sobie słodycz z delikatną nutą goryczy i są niezwykle odświeżające. W połączeniu z orzechami włoskimi, suszonymi pomidorami, fetą i lekkim dressingiem, będzie dobrym pomysłem na lunch.
