Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Dodaj swój przepis Znasz ciekawy przepis? Podziel się z nami!

Majonez domowy

Tekst i foto gajka 15-02-2006

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
?? złśredni? min.?

Składniki:

1 łyżka mąki pszennej, woda, żółtko, olej, ocet, sól, pieprz mielony

Jak przyrządzić:

Na palelni podgrzewam mąke na sucho, ale tak żeby była biała. Do gorącej mąki wlewam 0,5 szkl. zimnej wody, energicznie mieszam. Powstanie "glut". Wyjmuję go z patelni i rozcieram w miseczce na gładką masę. Biorę tego około 1 łyżki. Musi być już zimne. Wtedy tę jedną łyżkę rozcieram z 1 żółtkiem, powoli dodaję olej na zmianę z octem jak przy produkcji majonezu, na koniec sól i pieprz.

Potrzebne przybory:

patelnia, miseczka lub kubeczek o zaokrąglonym dnie

Uwagi:

Majonez zawsze wychodzi i nigdy się nie zwarzy. Jest bardzo wydajny, bo można wkręcić o wiele więcej oleju i też się nie rozdzieli, nie nadaje się tylko do trzymania w lodówce, bo tylko wtedy może się rozwarstwić.
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 11.07.2006 mama Marty

Majonez z mąką ??? W życiu nie słyszałam o takim wynalazku a domowy majonez robię od lat. No i fakt, że nie można go trzymać w lodówce jak dla mnie z góry go przekreśla.

Zgłoś 28.12.2006 mąka

ja i majonez? nie myśłcie sobie, my nigdy nie... tentego on nie w moim typie;)

Zgłoś 04.04.2007 glut

Obślizgły to i może ja jestem, ale do majonezu się nigdy nie pchałem! A ludzie czensto na mój widok haftują

Zgłoś 07.04.2007 PRABACIA

szkoda slow maka w majonezie? KOBIETO!

Zgłoś 26.02.2008 żona

Hej bez nerwów to tzw. majonez na kulu oszczędnościowy.

Sprawdzcie zanim ocenicie tak ostro ;)

Zgłoś 21.12.2014 gość

Moja babcia zawsze robiła pyszny majonez i on był właśnie z mąką.