Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Dodaj swój przepis Znasz ciekawy przepis? Podziel się z nami!

Makaron a' la carbonara

Tekst i foto hexa 13-10-2004

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
?13 złprosty20 min.dużo

Składniki:

- makaron niecałe opakowanie 500 g (wolę kokardki niż klasyczne spaghetti),
- 200 g wędzonki krotoszyńskiej lub bardzo chudego boczku,
- 3 jajka,
- 250g serka mascarpone,
- 50 g startego parmezanu,
- olej lub oliwa,
- sól, pieprz.

Jak przyrządzić:

Makaron gotujemy (oczywiście al dente),wędzonkę pokrojoną w 3 cm paseczki podsmażamy na odrobinie oleju.
Serek mascarpone miksujemy z dwoma żółtkami i jednym całym jajkiem. Do wędliny na patelni dodajemy makaron, masę serowo-jajeczną, przyprawy. Delikatnie zasmażamy. Na koniec mieszamy z parmezanem.

Potrzebne przybory:

Garnek, patelnia.

Jak podawać?

Najlepiej komponuję się z lekką sałatą (rukola, melon itp.).
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 19.10.2004 paula

Wydaje mi się że serek jest niepotrzebny, za to brakuje czosnku i zielonej pietruszki albo koperku....

Zgłoś 19.10.2004 Śliwka

ki diabeł ten mascarpone, i czy można go czymś zastąpić?? :)

Zgłoś 13.05.2005 Martana

Autorka slusznie nazwala to a la carbonara - to przepyszna wariacja na temat carbonary ze smietana. Ja czasem dodaje zeszklona cebule i rozne przyprawy ale nigdy nie zastepowalam smietany mascar... Pokaż więcej

Autorka slusznie nazwala to a la carbonara - to przepyszna wariacja na temat carbonary ze smietana. Ja czasem dodaje zeszklona cebule i rozne przyprawy ale nigdy nie zastepowalam smietany mascarpone - to jest pyszne:)

Zgłoś 02.11.2006 yakoob85

mascarpone do carbonary?? kolejny przepis na carbonare gdzie z carbonary mamy tylko jeden skladnik, tym razem jest to parmezan, ludzie mysla ze jak polacza boczek ze smietana to maja carbonare, ... Pokaż więcej

mascarpone do carbonary?? kolejny przepis na carbonare gdzie z carbonary mamy tylko jeden skladnik, tym razem jest to parmezan, ludzie mysla ze jak polacza boczek ze smietana to maja carbonare, te wszystkie przepisy to chyba jakies studenckie wynalzaki bo glodny student zdolny jest do wszystkiego, wiem bo sam nim jestem hehe

Zgłoś 01.05.2007 italiano :)

Zgłoś 17.12.2007

Prosze nie bierzcie serio tego przepisu bo to wstyd!!

Autorka powinna gotowac wloska kuchnie ale z proszku Knorr'a.

Bedzie bardziej przypominal smakiem i zapachem oryginalna p... Pokaż więcej

Prosze nie bierzcie serio tego przepisu bo to wstyd!!

Autorka powinna gotowac wloska kuchnie ale z proszku Knorr'a.

Bedzie bardziej przypominal smakiem i zapachem oryginalna potrawe.

Zainteresowanych spaghetti a'la carbonara zapraszam do Wloch