Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Makaron a la Kraków

Tekst i foto MyszoreK 13-11-2006

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
2niski złprosty30 min.średnia

Składniki:

2 garści makaronu rurki, 8 obranych orzechów włoskich, 6 dużych pieczarek, 2-3 ząbki czosnku, przyprawy: szczypta imbiru, lubczyku, gałki muszkatołowej, pół łyżeczki cukru, jarzynka do smaku, oliwa i masło, pół kubeczka małej śmietany do zup i sosów.

Jak przyrządzić:

Makaron ugotować wg przepisu. Na zimną oliwę włożyć pokrojone drobno pieczarki, pokruszone orzechy i posiekany czosnek. Podsmażyć. Pod koniec dodać trochę masła i dosmażyć. Dodać przyprawy, wymieszać, odczekać chwilę i dodać śmietanę. Gotować nie dłużej niż 5 min.

Uwagi:

Sos jest gęsty, więc nie spływa z makaronu. Przyprawy wg uznania, ale nie przesadzać.
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 25.06.2008 caruso

spróbowałam pyszne i oryginalne danie!!