Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Dodaj swój przepis Znasz ciekawy przepis? Podziel się z nami!

Makaron lub gnocchi z sosem gorgonzola

Tekst i foto nutella 14-08-2004

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
?? złprosty20 min.?

Składniki:

- 6 dag sera gorgonzola (lub innego pleśniowego typu Rokpol),
- 15 dag sera ricotta,
- 2 łyżki startego parmezanu,
- 2/3 szklanki śmietany kremówki,
- sól, pieprz,
- ewentualnie: mały słoik suszonych pomidorów, w oliwie oraz ok. 50-70g orzeszków piniowych, ponad to parmezan do posypania.

Jak przyrządzić:

1. Na suchej patelni uprażyć orzeszki - tak aby się lekko zezłociły - nie zbrązowiły.
2. Do dużego rondla wlać śmietanę, dodać ricottę, parmezan i dropno pokrojoną gorgonzolę.
3. Podgrzewać na małym ogniu, ciągle mieszając, aż sery się rozpuszczą. Nie gotować. Doprawić solą i pieprzem.
4. Pomidory odsączyć z oliwy, pokroić w paseczki, dodać do sosu i jeszcze chwilę podgrzewać.
5. Ugotowany makaron (ok. 35- 40 dag) przełożyć do rondla, wymieszać z sosem i chwilę podgrzać. Każdą porcję posypać uprażonymi orzeszkami i tartym parmezanem.

Uwagi:

Sos jest doskonały do makaronu- zwłaszcza zielonego tagliatelli. Świetnie smakuje też do kluseczek gnocchi, ne które przepis podałam. Z dodatkiem suszonych pomidorów i orzeszków doskonale pasuje do spaghetti.
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 10.09.2004 metaxaa

pyszne!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Zgłoś 20.11.2004 tamara

znam ta potrawe to jest naprawdę pyszne!! polecam kazdy powinien spróbować

Zgłoś 22.11.2004 Sebastian

Rewelacja !!

Zgłoś 22.03.2007 megane

na ile osob tego wychodzi?