Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Makaron na ostro

Tekst i foto podroznik 29-08-2005

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
?? złprosty25 min.?

Składniki:


3 pomidory, 3 papryki, 2 "czuszki" - ostre papryczki, 1,5 glowki czosnku, oregano, majeranek, pieprz, sol, szczypta cukru, olej no i makaron (najlepiej swiderki), parmezan tarty

Jak przyrządzić:


Po wypestkowaniu papryki tniemy na male kawaleczki, podobnie pomidory, wrzucamy na olej i dusimy na malym ogniu. Zabki czosnku kroimy na "platki" i dodajemy do papryko-pomidorowej masy wraz z oregano i majerankiem, + sol, pieprz i szczypta cukru - dusimy dalej. W miedzyczasie gotujemy makaron. Jak sie ugotuje cedzimy, "hartujemy" zimna woda i laczymy z tym co nam powstalo z papryk i pomidorow - mieszamy - no i na talerz, oczywiscie posypane parmezanem - pychotka.

Potrzebne przybory:


Jak podawać?


Uwagi:


Czas przygotowania:


Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 30.08.2005 marcin

eeee chyba 1,5 ząbka czosnku, bo 1,5 główki to się nie da zjeść. Samym oddechem bedzie można zabijać, nie mówiąc już o tym że zagłuszy wszelkie inne smaki. :)

Zgłoś 22.11.2005 podroznik

to NIE pomylka - naprawde musi byc 1,5 GŁÓWKI czosnku - zrob dokladnie wg przepisu, a zobaczysz efekt /i gwarantuje, nie zabijesz nikogo oddechem.../ smacznego

Zgłoś 17.12.2005 Zai

No ja tam lubie czosnek :)

Zgłoś 18.11.2008 Syla

jasne 1,5 GŁOWKi nie opowiadaj bzdur podroznik to moze mialo byc 1,5 z głowki czyli ząbek i jesio pól ząbka :]