Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Makaron pappardelle z warzywami

Tekst i foto Sabinka1 16-05-2010

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
420 złprosty20 min.niska

Składniki:

1 paczka makaronu np. Bartolini, 3 szt. papryki: czerwona, żółta, zielona, 1 kabaczek, 1 bakłażan, 2,3 ząbki czosnku, 3,4 cebule, przyprawy: sól, pieprz, oregano, bazylia mięta – do smaku kapary.

Jak przyrządzić:

Mając do dyspozycji cukinię, paprykę (najlepiej w trzech kolorach: czerwoną, żółtą i zieloną), kabaczka, bakłażana, czosnek i cebulę oraz makaron, który jest prawie zawsze obecny w każdej kuchni (polecam pappardelle), w stosunkowo krótkim czasie przygotujemy danie o egzotycznym, w porównaniu z naszą rodzimą kuchnią, smaku.
Wystarczy pokroić wszystkie warzywa (oprócz czosnku) w grubą kostkę podsmażyć, wrzucić do garnka i wstawić na mały ogień, by się lekko poddusiły. Następnie dodać zgnieciony lub posiekany czosnek i doprawić solą, pieprzem i ziołami (oregano, bazylia lub mięta) do smaku. Można jeszcze dodać kapary. Piękne kolory i zapach unoszący się z nad garnka podziałają na nasze zmysły. Nie trzeba być we włoskiej restauracji, by domowym sposobem uzyskać ten jedyny w swoim rodzaju i chyba najbardziej rozpoznawalny na świecie smak.

Potrzebne przybory:

Zwykła patelnia, garnek do ugotowania makaronu.

Jak podawać?

Podajemy na dużym płaskim talerzu, udekorowanym świeżą bazylią lub miętą!

Uwagi:

Do potrawy możemy użyć innego rodzaju makaronu np. pene lub muszelki.

Czas przygotowania:

Makaron nie może być rozgotowany, ale raczej al dente.
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Brak komentarzy. Czekamy na Wasze opinie.