Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Dodaj swój przepis Znasz ciekawy przepis? Podziel się z nami!

Makaron pekiński

Tekst i foto Dorota 27-06-2003

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
3/415 złprosty15 min.średnia

Składniki:

- makaron szerokie wstążki najlepszy Malma "Wstązki Ani" 1. paczka,
- 2 piersi z kurczaka lub kawałek indyka,
- cebula dymka,
- kapusta pekińska średnia,
- sos sojowy (jeśli jasny będzie łagodniejsze jeśli ciemny ostrzejsze),
- sól,
- pieprz,
- olej do smażenia.

Jak przyrządzić:

Pokroić piersi z kurczaka na kawałki ok.2/2 cm. posiekać niezbyt drobno dymkę ze szczypiorem pokroić kapustę pekińską czas na przygotowanie mięsa to tyle ile gotuje się makaron jednocześnie wstawić wodę na makaron i na dobrze rozgrzanej patelni podsmażać kurczaka jak juz będzie rumiany dodać dymkę i szczypior chwilę podsmazyć dodać sól bardzo mało bo sos sojowy jest słony popiepżyć wg. smaku zalać obficie sosem sojowym. Makaron odlać tak aby zostało w nim odrobinę wody dodać kurczaka i kapustę pekińską całość wymieszać.

Uwagi:

Mało pracy duzy efekt.

Czas przygotowania:

Do wody na makaron dobrze jast dolać trochę oleju a nie będzie się sklejał.
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 23.09.2003 moongirl

kapusta pekińska na surowo? czy może po dodaniu do makaronu jeszcze poddusić????

Zgłoś 18.02.2005 Martana

Ksiezycowa dziewczyno a Ty serio nigdy kapusty pekinskiej na surowo nie jadlas? Zrob sobie salatke: kapusta pekinska posiekana w cieniutjie paseczki, odcedzona czerwona fasolka z puszki i majone... Pokaż więcej

Ksiezycowa dziewczyno a Ty serio nigdy kapusty pekinskiej na surowo nie jadlas? Zrob sobie salatke: kapusta pekinska posiekana w cieniutjie paseczki, odcedzona czerwona fasolka z puszki i majonez z duza iloscia przecisnietego czosnku, po sprobowaniu powiedz, jak smakowalo:) Pozdrawiam.

Zgłoś 05.09.2005 koles martyny wojciechowskiej

To powinno by tak:

Pokroić wżywa drobno i obsmażyć na oliwie, dodać mięso i smażyć aż nabierze koloru. Doprawiać solą i pieprzem, podlać winem i czekać aż odparuje, dodajesz pomidory i po... Pokaż więcej

To powinno by tak:

Pokroić wżywa drobno i obsmażyć na oliwie, dodać mięso i smażyć aż nabierze koloru. Doprawiać solą i pieprzem, podlać winem i czekać aż odparuje, dodajesz pomidory i podlewasz wodą lub rosołem (może być z kostki) w razie konieczności. Dusić na wolnym ogniu 3 do 3,5 godz.

Jak masz zrobione ragu` to zabierz się za robienie beszamelu, rozumiem że w międzyczasie podgotowałaś makaron i przygotowałaś naczynie do zapiekania? W rondlu rozpuszczasz masło i jak się zacznie pienić dosypujesz mąki i mieszasz, najlepiej rózgą (nie palcem) co by się grudki nie zrobiły, robisz tzw. jasną zasmażkę - wystarczy że się mąka rozpuści, następnie dolewasz stopniowo zimnego mleka ciągle mieszając gotujesz parę minut, doprawiasz solą, pieprzem i gałką jak posiadasz. Teraz czas na finalizację: na dno naczynia wylewasz troche beszamelu następnie warstwę makaronu, na makaron ragu` a na ragu` znowu beszamel a po nim ser, znowu warstwa makaronu, ragu` beszamel i ser; i tak aż do wyczerpania ingrediencji, wierzch posypujesz hojnie serem (najlepiej jak to jest parmezan - nie obowiązkowo parmezan) i do piekarnika, czas zapiekania jest oczywiście relatywny, wszystko zależy jakiego makaronu użyjesz - koło 20 min w 180 stopniach.