Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Dodaj swój przepis Znasz ciekawy przepis? Podziel się z nami!

Makaron tagliatelle w sosie śmietankowym

Tekst i foto dżigit 19-06-2006

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
4? złprosty25 min.kaloryczne, że ho ho

Składniki:

Makaron tagliatelle na 4 osoby (może być mieszany zielony i zwykły), 1 cebula, 10 dag boczku wędzonego, kilka dużych pieczarek, kilka suszonych pomidorów, kilkanaście czarnych oliwek, 1 szklanka wysokoprocentowej śmietany (30%), pół szklanki startego parmezanu, liście świeżej szałwii, posiekana natka pietruszki (tak około półtorej łyżki), masło, świeżo mielony pieprz, sól.

Jak przyrządzić:

Przepis ten jest kolejną wariacją na temat makaronów w sosie śmietankowym tym razem bardzo bogatą w składniki i smaki (oraz mnóstwo kalorii), ale równie dobrą jak proste danie.
Na dużej patelni rozpuszczamy masło i podsmażamy boczek, posiekaną cebulę, potem pieczarki. Całość zalewamy śmietaną i gotujemy na średnim ogniu około trzech minut, dodajemy pokrojone suszone pomidory i porwane liście szałwii. Następnie dodajemy ugotowane tagliatelle (pamiętajmy: al dente), posypujemy częścią parmezanu, pieprzymy i solimy, mieszamy. Na koniec dodajemy oliwki, posypujemy resztą parmezanu oraz pietruszką.

Potrzebne przybory:

patelnia i garnek

Jak podawać?

W pięknym dużym, głębokim, białym talerzu z lampką czerwonego wytrawnego wina.

Uwagi:

Żeby makaron nie wypił nam sosu, najpierw go zahartujcie w zimnej wodzie oraz nie trzymajcie za długo na patelni z sosem. Jako że uwielbiam oliwki i parmezan, dodaję te składniki jeszcze do potrawy już na talerzu. Potrawę ogólnie robi się bardzo szybko, tak po włosku, "na dużym ogniu i szybko". Nie starajcie się dusić pieczarek, one mają być takie półsurowe.

Czas przygotowania:

Makaron ugotować w osolonej wodzie z odrobiną oleju, tak by był lekko twardy. Mój kolega Włoch uczył mnie, że gdy makaron rzucony na sufit zaczyna się do niego przyklejać, tzn., że już jest dobry.
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 21.06.2006 PRAWDZIWA Martana

Ja bardzo przepraszam, ze tak przez konsumpcje (tak mowili arystokraci, kiedy reka siegajac po cos, co stoi na stole o malo nie wkladali lokcia w nos wspolbiesiadnika siedzacego tuz obok) - TO J... Pokaż więcej

Ja bardzo przepraszam, ze tak przez konsumpcje (tak mowili arystokraci, kiedy reka siegajac po cos, co stoi na stole o malo nie wkladali lokcia w nos wspolbiesiadnika siedzacego tuz obok) - TO JEST SERIO PYSZNE, UWIELBIAM POTRAWY Z MAKARONEM, ZNAM DUZO, CZESC SAMA WYMYSLILAM ALE TO MNIE MILE ZASKOCZYLO, pozdrawiam.

Zgłoś 25.08.2009 asia

niesamowite :) z tym, że nie użyłam szałwi za to wrzuciłam troszkę czosnku i wyszło doskonale!