Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Dodaj swój przepis Znasz ciekawy przepis? Podziel się z nami!

Makaron w sosie pomidorowym z oliwkami

Tekst i foto Katharynka 04-04-2005

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
3-4? zł-15 min.?

Składniki:

- mięso mielone (400-500 gram)
- kilka ząbków czosnku
- oliwki zielone z zalewy
- sos pomidorowy z kartonika (lub pomidory z puszki)
- olej
- sól
- makaron
- przyprawy wszelakie, jakie kto uważa (ja osobiście używam papryki słodkiej, ostrej, oregano, majeranku, bazyli, pieprzu ziołowego)
- ziarna słonecznika
- ewentualnie ser do posypania

Jak przyrządzić:

Dwa, trzy ząbki czosnku pokroic na spore kawałki i położyć na patelni na zimnym oleju. Patelnię postawić na maleńkim ogniu i powolutku smażyć czosnek, aż odda cały swój zapach i smak olejowi. Kiedy czosnek pięknie się zezłoci, należy go wyjąć z oleju, a na jego miejsce wrzucić mięso mielone i podsmażyć na duzym ogniu. Kiedy mięso będzie usmażone, należy zalać całość sosem pomidorowym. Przyprawić według gustu, dodać wyciśnięty czosnek i oraz pokrojone w kawałki zielone oliwki i ziarna słonecznika. Całość potrzymać kilkanaście minut na niedużym ogniu.
Polać ugotowany makaron, ewentualnie posypać startym żółtym serem

Potrzebne przybory:


Jak podawać?


Uwagi:

Nie podaję ilości przypraw i ziaren słonecznika. Jedni lubią dania ostrzejsze, inni łagodniejsze, dlatego ilośc przypraw i ilość użytych do dania ziaren słonecznika, pozostawiam wg. uznania.

Czas przygotowania:


Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 08.10.2005 Martana

Lubicie jesc? bo ja lubie, gotowac tez lubie. Ten przepis jest nieziemski, serio! Prosciutki ale pomyslowy i tak pyszny ,ze mozg staje i nie siada. Polecam, dzis zrobie to skromne cudo chyba set... Pokaż więcej

Lubicie jesc? bo ja lubie, gotowac tez lubie. Ten przepis jest nieziemski, serio! Prosciutki ale pomyslowy i tak pyszny ,ze mozg staje i nie siada. Polecam, dzis zrobie to skromne cudo chyba setny raz, mniaaaaaaaaaaaam!

Zgłoś 31.10.2006 Mario Callino

Ciekawe. Dobra uwaga ze czosnek polozyc na zimna patelnie i rozgrzewac. Widze ze sie znasz . Gratulacje. Zrobie Twojej pasty.

Pozdrawiam