Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Dodaj swój przepis Znasz ciekawy przepis? Podziel się z nami!

Makaron w sosie śmietanowo-szpinakowym z kurczakiem

Tekst i foto Waldemar Przybylski 18-03-2007

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
415 złprosty45 min.średnia

Składniki:

400 g makaronu (najlepiej szerokie wstążki), 450 g mrożonego szpinaku, 3-4 ząbki czosnku, szklanka śmietany 18%, podwójna pierś kurczaka, 2 średnie cebule, 100 g sera pleśniowego (lazur, rokpol), sól, pieprz, ew. gałka muszkatołowa do smaku.

Jak przyrządzić:

Makaron ugotować al dente i zahartować zimną wodą. Odcedzić. Odparować szpinak na odrobinie oliwy z oliwek, przyprawić czosnkiem, posolić, popieprzyć. Na patelni zrumienić kurczaka, dodać pokrojoną na półplastry cebulę, zeszklić. Kurczaka z cebulą dodać do szpinaku, zalać śmietaną i chwilę poddusić. Dodać makaron, a następnie pokrojony w drobną kostkę ser pleśniowy. Dusić, aż makaron będzie ciepły. Na sam koniec doprawić ewentualnie gałką muszkatołową.

Jak podawać?

Najlepiej podawać jako danie główne, można posypać lekko parmezanem.
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 20.03.2007 Serge Bodonie

hello,

chetnie sproboje przepis.

Pzdr

Serge B.

Zgłoś 20.06.2007 pepacab

Łoldemar, great recipe!

Zgłoś 02.01.2008 miki

jednym słowem PYCHA

ja robie tak samo tylko nie zawsze dodaje śmietane...wszystkim bardzo smakuje.

Zgłoś 07.07.2009 Ania

Proste i przepyszne

Zgłoś 08.12.2009 Kinga

Przepis jest ok, uwielbiam szpinak w każdej postaci ale... nie hartujcie makaronu zimna wodą!!!

Zgłoś 01.09.2009 Koteq

Przepis jest świetny, polecam jednak opcję ze szpinakiem morożonym, ale liściastym (np. Horexu w stożkach), niebo w gębie. No i jak ktoś lubi - można zaostrzyć papryczką piri piri:) Mniam!

... Pokaż więcej

Przepis jest świetny, polecam jednak opcję ze szpinakiem morożonym, ale liściastym (np. Horexu w stożkach), niebo w gębie. No i jak ktoś lubi - można zaostrzyć papryczką piri piri:) Mniam!

Zgłoś 01.09.2009 Koteq

Przepis jest świetny, polecam jednak opcję ze szpinakiem morożonym, ale liściastym (np. Horexu w stożkach), niebo w gębie. No i jak ktoś lubi - można zaostrzyć papryczką piri piri:) Mniam!

... Pokaż więcej

Przepis jest świetny, polecam jednak opcję ze szpinakiem morożonym, ale liściastym (np. Horexu w stożkach), niebo w gębie. No i jak ktoś lubi - można zaostrzyć papryczką piri piri:) Mniam!

Zgłoś 17.01.2010 Monika

ja dodałam jeszcze trzy większe pieczarki pokrojone w kostkę i mniej cebuli, jedną średnią i wyszło przepyszne;)

Zgłoś 25.11.2010 zuza84

świetny przepis, polecam, dodałam niebieski lazur, niebo w ustach !!! idealne na romantyczna kolacje z winkiem :)

Zgłoś 24.08.2011 Mary

Dzisiaj robię po raz drugi to danie. Świetny przepis!

Zgłoś 18.05.2011 sylwia

mararon wyszedł super palce lizac naprawde

Zgłoś 15.12.2010 magda

bardzo dobre, ogólnie nie zajadam się szpinakiem ale w tym wykonaniu jest super

Zgłoś 21.10.2011 aga1981d

fantastyczne i smaczne danie!!!

Zgłoś 04.01.2012 ruda

Właśnie zrobilam! przepyszne danko! pamiętajcie o dodaniu duzej ilosci czosnku bo sam szpinak jest mało aromatyczny ;) polecam!!!!

Zgłoś 30.01.2012 mama

pychotka ! zamiast sera plesniowego - ktorego akurat nie posiadalam - dodalam topiony i musze przyznac, ze smak byl rewelacyjny !!!

Zgłoś 01.02.2012 Mario

Rewelacja!! ja jeszcze prażę słonecznik, ok .3 łyżki i dodaje do reszty.

Zgłoś 11.02.2012 ania

Podpisuję sie pod wszystkimi komentarzami! no rewelacja! nawet bez pleśniowego (mąż zapomniał kupić)ale następnym razem dodam. super. dziękuje za przepis

Zgłoś 15.06.2012 madzia

ja zrobiłam tak:

piersi z kurczaka pokroiłam w kostkę podsmayłam kupiłam szpinak mrozony z sosem serowym dodałam do piersi,dodałam czosnek i smietanke 18 podałam z makaronem łazankowym py... Pokaż więcej

ja zrobiłam tak:

piersi z kurczaka pokroiłam w kostkę podsmayłam kupiłam szpinak mrozony z sosem serowym dodałam do piersi,dodałam czosnek i smietanke 18 podałam z makaronem łazankowym pycha

Zgłoś 27.11.2012 gość

czosnek na koncu dodawac bo bedzie gorzki !

jezeli chodzi o kurczaka to jeszcze najlepiej doprawic nie tylko sola i pieprzem ale i miodem :) miodu nie bedzie czuc ale za to kurczak pycha... Pokaż więcej

czosnek na koncu dodawac bo bedzie gorzki !

jezeli chodzi o kurczaka to jeszcze najlepiej doprawic nie tylko sola i pieprzem ale i miodem :) miodu nie bedzie czuc ale za to kurczak pycha !

ogolnie przepis bardzo dobry :) polecam

Zgłoś 21.03.2013 Kris

To jest najlepszy obiad jaki kiedykolwiek jadlem !!!!!! Ja nie uzylem sera plesniowego tylko ser salami starlem go na tarce i na sam koniec posypalem wszystko i lekko poddusilem ser sie rozpusci... Pokaż więcej

To jest najlepszy obiad jaki kiedykolwiek jadlem !!!!!! Ja nie uzylem sera plesniowego tylko ser salami starlem go na tarce i na sam koniec posypalem wszystko i lekko poddusilem ser sie rozpuscil - delicjus:P Dzieki za przepis

Zgłoś 08.04.2013 gość

robiłam wyszło wspaniałe:)....Pozdrawiam

Zgłoś 16.04.2013 sun

czaaad :) też dodałam mniej cebuli i wyszło super.i zdecydowanie spoooro czosneczku :) mniami! polecam!