Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Dodaj swój przepis Znasz ciekawy przepis? Podziel się z nami!

Makaron w sosie śmietanowym

Tekst i foto beatkabipi 27-08-2004

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
?? złprosty15 min.dużo

Składniki:

- makaron do spaghetti,
- salami,
- zielone oliwki,
- czosnek,
- śmietana,
- gałka muszkatołowa.

Jak przyrządzić:

Gotujemy makaron tak jak nam na opakowaniu kazali. Nie powiniem być zbyt miękki, bo będą gluty...
W tym czasie kroimy salami, oliwki i czosnek w proporcji dowolnej, co kto lubi, oliwki i czosnek powinny byc posiekane, salami pokrojone.
wrzucamy pokrojone skladniki na rozgrzany olej i smazymy przez 4-5 min. dodajemy do tego ugotowany juz makaron i zasmazamy to razem. Dolewamy smietane i posypujemy galka muszkatolowa wedle uznania. Śmietany powinno byc tyle, by makaron w niej nie plywal. Podgrzewamy 2 min. wrzucamy na talerz i wcinamy. Smacznego!
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 21.09.2004 Tomek smakosz

Próbowałem,bardzo smaczne.Ja całość posypałem na koniec natką pietruszki.

Zgłoś 31.01.2005 natalia

dzisiaj spróbuję zrobić to danie na obiad...

Zgłoś 02.10.2005 ToMyDwaLwy

dodalismy jeszcze ze 20 dkg zoltego sera do smietany i bylo pyyyyycha :) zakladajac ze ktos lubi tluste potrawy polecam smietane deserowa 36%

mniaaaam:) i gruszki z puszki ze szczypta cyn... Pokaż więcej

dodalismy jeszcze ze 20 dkg zoltego sera do smietany i bylo pyyyyycha :) zakladajac ze ktos lubi tluste potrawy polecam smietane deserowa 36%

mniaaaam:) i gruszki z puszki ze szczypta cynamonu dla zlamania smaku...

Zgłoś 17.03.2006 saper2

Całkiem niezłe, właśnie zjadłem:) Do paczki makaronu 500g wystarczy opakowanie śmietany 400g. Pozdrawiam.

Zgłoś 14.06.2006 Beata

pyszne, na koniec posypałm parmezan:)

Zgłoś 20.06.2006 Cindy-microbarbie

Nepolecam. Pachnie trochę jak wymiociny. Może lepsze byłoby bez oliwek.

Zgłoś 02.08.2006 gosia

zamiast oliwek proponuje pieczarki pycha

Zgłoś 12.02.2008 Kasha

Dodałam jeszcze podsmażoną cebulkę i troche pieprzu... Jest pyszne!