Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Makaron w sosie z kurek

Tekst i foto Turboponton 11-08-2011

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
410 złprosty20 min.-

Składniki:

paczka grubego makaronu, 30 dag świeżych lub mrożonych kurek, jedna cebula, łyżka stołowa masła, 200 g śmietany, najlepiej kwaśnej, sól, pieprz, natka z pietruszki.

Jak przyrządzić:

Makaron ugotować al dente. Kurki oczyścić, opłukać pod bieżącą wodą. Na patelni rozpuścić łyżkę masła, zeszklić pokrojoną w kosteczkę cebulę, dorzucić kurki, dusić razem pod przykryciem ok. 15 minut na małym ogniu od czasu do czasu mieszając. Dodać śmietanę i mieszając doprowadzić do redukcji powstałego sosu. Posolić i popieprzyć do smaku. Wymieszać makaron z sosem, posypać obficie poszatkowaną natkę z pietruszki.
Smacznego!
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 25.08.2011 basilicum

Pychota! Znam dobrze to danie.

Im więcej kurek, tym lepiej. Może być nawet więcej niż makaronu...

:)