Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Dodaj swój przepis Znasz ciekawy przepis? Podziel się z nami!

Makaron w szpinakowym sosie

Tekst i foto marta 18-09-2003

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
3 osoby12 złprosty30 min.dużo

Składniki:

- makaron / najlepiej tagiatelle
- boczek wedzony (25- 30 dkg)
- swiezy czosnek (3-4 zabki)
- 1 pudelko smietany 500 ml
- opakowanie mrozonego szpinaku
- przyprawy do smaku

Jak przyrządzić:

Boczek kroimy w kostke i zesmazamy pod przykryciem, ja tluszcz odlewam caly i zostawiam sam boczek. smazymy go razem z czosnkiem wrzuconym w skorupce. jak boczek bedzie gotowy wyciagamy czonek ze skorupki, rozdrabniamy i wrzucamy spowrotem. dodajemy szpinak i doprawiamy. Najlepszy szpinak jest swiezy, albo mrozony w calosci. rozdrobniony tez jest pyszny ale nie wyglada tak sympatycznie na talerzu :) kiedy doprawimy wszystko dodajemy smietane i mieszamy. Wyjdzie rewelacyjny zielony sosik. polewamy makaron i gotowe!
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 07.10.2003 motylek

Przepis wydaje sie byc smakowity. wlasnie chcialabym go wyprobowac, ale nie jestem pewna (gotowanie nie jest moja najsilniejsza strona) jakiego rodzaju smietane nalezy dodac - kremowke czy zwycz... Pokaż więcej

Przepis wydaje sie byc smakowity. wlasnie chcialabym go wyprobowac, ale nie jestem pewna (gotowanie nie jest moja najsilniejsza strona) jakiego rodzaju smietane nalezy dodac - kremowke czy zwyczajna kwasna?

pozdrawiam

Zgłoś 07.10.2003 marta

zwykla smietana, raczej nie slodka a poza tym kazda sie nadaje. to bardzo prosty przepis. na pewno Ci sie uda. to jest cos pysznego :P mniam... kazdemu kto u mnie jadl- smakowalo :P daj znac ja... Pokaż więcej

zwykla smietana, raczej nie slodka a poza tym kazda sie nadaje. to bardzo prosty przepis. na pewno Ci sie uda. to jest cos pysznego :P mniam... kazdemu kto u mnie jadl- smakowalo :P daj znac jak wyszło , trzymam kciuki :)

Zgłoś 10.10.2003 baba

mozna ten przepis udoskonalic odrobina sera gorgonzolka i wtedy makaron bedzie mial ostrzejszy smak. jezeli ktos lubi. polecam

Zgłoś 24.10.2003 KOKO

Od dwisiaj tylko to będę jadł i nic więcej .

Zgłoś 26.11.2003 aga

Zrobiłam makaron na kolację i...... ten kto do tego momentu nosem kręcił gdy słyszał słowo:SZPINAK po prostu będzie w błogostanie - wspaniały, delikatny smak .Przepis poszedł w świat i to bardzo... Pokaż więcej

Zrobiłam makaron na kolację i...... ten kto do tego momentu nosem kręcił gdy słyszał słowo:SZPINAK po prostu będzie w błogostanie - wspaniały, delikatny smak .Przepis poszedł w świat i to bardzo daleko!!

Zgłoś 26.11.2003 aga

Zrobiłam makaron na kolację i...... ten kto do tego momentu nosem kręcił gdy słyszał słowo:SZPINAK po prostu będzie w błogostanie - wspaniały, delikatny smak .Przepis poszedł w świat i to bardzo... Pokaż więcej

Zrobiłam makaron na kolację i...... ten kto do tego momentu nosem kręcił gdy słyszał słowo:SZPINAK po prostu będzie w błogostanie - wspaniały, delikatny smak .Przepis poszedł w świat i to bardzo daleko!!

Zgłoś 30.11.2004 petrus

Zalecam śmietane typu deserowego czyli słodką (30-36%). Trochę trudno będzie poradzić sobie z kwaskowatym odczuciem na kubkach smakowych po wykonani sosu i próbować to zmienić.

Zgłoś 08.07.2005 maciasbr

właśnie dzisiaj miałem na obiadek. REWELACJA!!! bardzo łatwo się robi a smakuje wyśmienicie. Polecam

Zgłoś 18.01.2008 Evi

REWELACJA!!! Gorąco polecam - nawet tym co nie lubią szpinaku - tak jak ja:). Makaronik jest łatwy do zrobienia. Przepis SUPER!Mój mąż po prostu sie w nim zakochał.

Zgłoś 05.11.2009 Grofek

Przepis świetny!!! Ja dodaję jeszcze na końcu trochę startego sera żółtego by sos nabrał gęstości :)