Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Makaron w wykwintnym sosie pieczarkowym

Tekst i foto domciok13 29-03-2010

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
4-510-15 złprosty30 min.średnia

Składniki:

Makaron (taki jaki preferujesz), pieczarki ok. 500g,
śmietana (wystarczą 3 duże łyżki 12 lub 2 - 18% śmietany), sól, pieprz, szczypta oregano oraz jeśli ktoś chce może dodać 2 łyżki białego wina do smaku, choć nie są niezbędne.

Jak przyrządzić:

2 łyżki czubate masła rozpuszczamy na patelni, następnie wrzucamy pieczarki, pokrojone w plasterki oczywiście, przykrywamy na 5-7 minut, jak już wypuszczą soki, posypujemy je szczyptą oregano i minimalnie solą, następnie dolewamy 3 łyżki śmietanki 12% lub dwie 18% i mieszamy dokładnie, jak już wszystko dokładnie wymieszamy, sprawdzamy, czy nie brakuje jeszcze troszkę soli i tu możemy wrzucić połowę kostki rosołowej, która nada słonawego dobrego smaku lub po prostu użyć soli i pieprzu do doprawienia, jak już wszystko będzie dostatecznie słone, wrzucamy makaron i mieszamy go z sosem, koniec.

Jak podawać?

Na płaskim talerzu.
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 29.03.2010 konczita

bardzo dobre :) proponuje jeszcze na dodatek posypac swiezo startym parmezanem :)

Zgłoś 16.01.2012 Magda K

A ja dodalam troche czosnku!! Pychotka!!