Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Makaron z bakłążanem

Tekst i foto ASIEŃKA 25-11-2005

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
4ok. 15 zł--średnia

Składniki:


1 duży bakłażan,
2 żółte papryki,
cebula,
10 listków bazylii,
2 łyżki koncentratu pomidorowego,
250 g makaronu typu spaghetti,
50 g startego parmezanu,
2 łyżki oliwy z oliwek,
ząbek czosnku,
sproszkowana słodka papryka,
świeżo mielony pieprz.

Jak przyrządzić:

Bakłażany pokroić w plastry. Paprykę oczyścić z nasion i pokroić w cienkie paski. Cebule obrać i pokroić w kostkę. Na dużej patelni rozgrzać oliwę i zeszklić na niej cebulę. Dołożyć plastry bakłażana i dobrze je usmażyć. Dodać pokrojoną paprykę oraz koncentrat pomidorowy. Warzywa posypać sproszkowaną papryką, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Smażyć przez około 5 minut na małym ogniu. Doprawić do smaku solą i pieprzem, dodać posiekaną bazylię.
Makaron ugotować w dużej ilości osolonego wrzątku, odsączyć, dodać do warzyw. Wymieszać i chwilę razem podgrzewać. Rozłożyć na ogrzane talerze, posypać startym parmezanem.

Potrzebne przybory:


deska do krojenia, garnki.

Jak podawać?


Najlepiej na talerzu takim jak na zupe. Polecam, pyszne!

Uwagi:

Danie można posypać pokrojonymi drobno suszonymi pomidorami.

Czas przygotowania:


30 minut
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 21.08.2006 anika

Bardzo smaczne danie. Świetne na obiadokolację :)