Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Makaron z brokułami i papryką

Tekst i foto pandora_22 22-09-2006

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
?? złprosty60 min.?

Składniki:

1/2 makaronu (rurki), 4 główki brokułów (zimą dwa opakowania mrożonek), czerwona papryka, żółta papryka, zielona papryka, 3/4 szklanki oliwy z oliwek (może być olej), 6 ząbków czosnku (ja daję więcej), 1/2 szklanki bulionu z kurczaka, 4 łyżki masła, 1/2 szklanki natki pietruszki, 1/2 szklanki świeżo startego sera, sól/pieprz/maggi do smaku.

Jak przyrządzić:

Gotujemy makaron, odcedzamy, przepłukujemy zimną wodą i odstawiamy. Odcinamy różyczki brokułów i wrzucamy je na 2-4 min do gotującej się wody (czasami potrzeba więcej czasu). Odcedzamy, przepłukujemy zimną wodą. W garnku rozgrzewamy oliwę z oliwek lub olej, wrzucamy czosnek pokrojony w plasterki oraz paprykę pokrojoną w kostkę. Obsmażamy ok. 3 minut. Dodajemy brokuły, bulion z kurczaka, sól/pieprz/maggi, gotujemy kolejne 2-4 minuty. Następnie dodajemy masło, makaron i gotujemy, aż składniki będą dobrze wymieszane. Przed podaniem posypujemy pietruszką i serem.

Jak podawać?

Podawać na ciepło:)

Uwagi:

Ja korzystam jedynie z maggi w tym przepisie i jest bardzo dobre. No i ser dodaję już w garnku, bo tak jest lepsza konsystencja.
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 29.09.2006 lalapupu

nie wiem po co takie pyszne danie psuc taka tandeta smakowa jak maggi. ale oczywiscie kazdy ma prawo przyprawiac czym chce. nawet glutamianem sodu, podczas gdy w sklepach sa setki pydznych natur... Pokaż więcej

nie wiem po co takie pyszne danie psuc taka tandeta smakowa jak maggi. ale oczywiscie kazdy ma prawo przyprawiac czym chce. nawet glutamianem sodu, podczas gdy w sklepach sa setki pydznych naturalnych przypraw, ktore nadaja smakowi glebi.