Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Makaron z brokułami i serem

Tekst i foto Olga 02-02-2008

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
-10 złprosty15 min.-

Składniki:

mrożone brokuły,
żółty ser w kostce,
makaron - świderki,
sól,
olej.

Jak przyrządzić:

Nalać wody do dwóch średnich garnków. Wodę w jednym z nich posolić (1 czubata łyżka) i dolać kilka kropel oleju. W między czasie utrzeć ser na grubszym tarle. Kiedy woda będzie się gotować do osolonej wrzucić makaron, a do drugiej brokuły. Kiedy brokuły będą gotowe (miękkie) należy je odcedzić, a następnie przygotować patelnię. Na rozgrzany olej wrzucamy brokuły i chwilę smażymy, łyżką rozdzielając brokuły na mniejsze części, aby wygodniej się jadło. Kiedy makaron będzie już miękki, odcedzamy go i dosypujemy do brokułów. Mieszamy ze sobą, a następnie wrzucamy starty ser i bardzo dokładnie mieszamy ponownie. Kiedy wszystko będzie zmieszane, przekładamy na talerz i zajadamy się:)

Uwagi:

Proporcje składników należy ustalić samodzielnie, wszystko zależy od ilości osób jedzących :) Ja lubię duuużo sera :)
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 30.04.2009 ,

jak dodasz do tego chlust mleka i troche czosnku a jesli nie jesteś vege to troche podsmażonego boczku/szynki to bedzie superpyszne danie :)