Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Dodaj swój przepis Znasz ciekawy przepis? Podziel się z nami!

Makaron z brokułami i tuńczykiem

Tekst i foto Karola 15-11-2005

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
2-3? złprosty30 min.?

Składniki:

1 brokuł,
puszka tuńczyka w oleju,
kilka ząbków czosnku,
200-250 g makaronu (np. muszelki lub wedle upodobań).

Jak przyrządzić:

Makaron ugotować al dente. Brokuł rozdrobnić na różyczki, łodyżki pokroić i ugotować na półtwardo w osolonej wodzie (2-3min!) Czosnek pokroić w drobną kosteczkę i zrumienić na niewielkiej ilości oleju. Ja używam zwykle 3-4 ząbki. Ugotowany i odcedzony makaron wrzucamy do miski, dodajemy ugotowanego brokuła, tuńczyka w raz z olejem i usmażony czosnek również wraz z olejem. Wszystko mieszamy i już jest gotowe do spożycia.

Potrzebne przybory:



Jak podawać?


Na talerzach:)

Uwagi:



Potrawa smakuje również na zimno, jednak dla smakoszy czosnku :) polecam raczej na ciepło. Smacznego!

Czas przygotowania:



Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 19.11.2005 lalapupu

to musi byc pycha! jeszcze bym to wszystko posypala bazylia, mniam :)

Zgłoś 18.11.2008 kuchareczka

polecam posypać żółtnym serem i podgrzać w mikrofalówce :) mniamm

Zgłoś 27.05.2008 wafel

Szczerze mówiąc to danie nie trafiło w mój gust, choć uwielbiam i makaron i brokuły i tuńczyka i czosnek. Całość według mnie niezbyt współgrała.