Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Dodaj swój przepis Znasz ciekawy przepis? Podziel się z nami!

Makaron z brokułami Kini

Tekst i foto misie-3 16-12-2005

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
?10 złprosty35 min.bardzo wysoka

Składniki:

- makaron
- brokuły
- czosnek
- słodka śmietanka (najtłustsza)
- serek topiony
- sól, pieprz

Jak przyrządzić:

1. Brokuły gotujemy na parze - ok. 15 minut.
2. Makaron (jaki mamy lub jaki lubimy) gotujemy jak zwykle.
3. Na patelni podsmażamy czosnek w ilości jaką lubimy (albo pokrojony w kosteczkę, albo na plasterki, albo wyciśnięty - jak nam odpowiada) na oliwie. Potem dodajemy śmietankę i serki topione (ja używam 2 sztuk hochlanda śmietankowych - takich podłużnych) i rozpuszczamy. Śmietanki dodajemy tyle, aby uzyskać konsystencję sosu. Dodajemy do smaku sól i pieprz.
4. Do wielkiej michy wrzucamy ugotowany makaron, ugotowane brokuły i sos. Wszystko mieszamy.
5. Gotowe do jedzenia.

Potrzebne przybory:


garnek, patelnia (albo rondelek), łyżka do mieszania, miska do gotowej potrawy

Jak podawać?


Uwagi:

Potrawa b. szybka, b. smaczna. Jeśli nie mam pod ręką śmietany - używam jogurtu naturalnego, też smaczne, a mniej kaloryczne :)
Potrawa daje duże pole do własnej improwizacji

Czas przygotowania:


Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 20.12.2005 konczita

bardzo fajny przepis. ale zamiast sekkow topionych polecam parmezan ... tylko to juz zdecydowanie podwyzszy cene potraway... fajne sa tego typu przepisy, gdzie wlasnie mozna zaimprowizowac, byle... Pokaż więcej

bardzo fajny przepis. ale zamiast sekkow topionych polecam parmezan ... tylko to juz zdecydowanie podwyzszy cene potraway... fajne sa tego typu przepisy, gdzie wlasnie mozna zaimprowizowac, byle sie wiedzialo o co chodzi :)

Zgłoś 20.06.2006 Frostka

ja zamiast serków topionych dodaję ser pleśniowy typu lazur, dor blue (na 4 osoby ok. 15 dkg). Podsmażam też delikatnie kilka pieczarek. Posypuję natką pietruszki. PYCHA!