Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Makaron z brokułami

Tekst i foto Iva 27-05-2006

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
413 złprosty20 min.średnia

Składniki:

makaron typu kokardki lub inny wg uznania,
brokuły,
oliwa,
czosnek,
przyprawy smakowe,
ewntualnie żółty lub pleśniowy ser i świeża bazylia

Jak przyrządzić:

Makaron ugotować w osolonej wodzie z dodatkiem oliwy (na półtwardo - nie może być bardzo miękki), przelać zimną wodą, odsączyć. Ugotowane na parze brokuły zahartować w misce z lodem (krótko), następnie dokładnie odsączć, dodać do makaronu wymieszanego wcześniej z oliwą (ilość oliwy wg uznania - ale nie za dużo), wyciśniętym ząbkiem czosnku i pzyprawami smakowymi (ja dodaję pieprz ziołowy i sól). Pycha!!!

Jak podawać?

Na duży płaski talerz nałożyć porcję makaronu, na środek brokuły, dookoła przybrać listkami świeżej bazylii.

Uwagi:

Oczywiście potrawę można wzbogacać na różne sposoby, np. całość przełożyć do żaroodpornego naczynia, posypać żółtym serem i do piekarnika, aż ser się lekko stopi (tylko naprawdę krótko, aby makaron nie wysechł!!!). Znakomicie smakuje z wszelkim pleśniowymi serami.

Czas przygotowania:

Makaron do 15 min (w zależności od rodzaju),
brokuły 10-15 min (w zależności od wielkości).
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Brak komentarzy. Czekamy na Wasze opinie.