Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Makaron z brokułami

Tekst i foto yank 29-05-2006

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
4-512 złprosty20 min.średnia

Składniki:

Makaron rurki (grube), brokuły, parmezan (lub inny starty żółty ser), 2-3 łyżki oliwy z oliwek, ząbek czosnku, przyprawy wg uznania.

Jak przyrządzić:

Makaron gotować (al dente), brokuły (same kwiaty, małe kawałaki) ugotować na parze, tak aby nie straciły koloru. Na rozgrzaną oliwę wrzucamy odsączone brokuły, dodajemy czosnek i przyprawy, po kilku minutach dodajemy makaron. Wszystko delikatnie mieszamy i smażymy razem jeszcze chwilę. Na talerzu posypujemy startym serem.
Proporcje makaronu i brokułów 1:1 (np. 500 g : 500 g = 4-5 porcji).

Uwagi:

Danie szybkie w przygotowaniu. Pożywne i sycące. Zdrowe!
Można podawać z różnymi sosami, ale nie ma takiej potrzeby.
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 26.07.2006 Effka22

Brokuły można ugotować razem z makaronem. Tzn. w piierwszej kolejności brokuły, a gdy te juz są prawie miękkie dodajemy makaron i razem odcedzamy. Warto spróbować