Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Makaron z brokułkami

Tekst i foto asia i jacek 12-11-2002

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
4 porcje8 złśredni30 min.bardzo dużo

Składniki:

- makaron (najlepiej włoski),
- mleko,
- mąka,
- 1 brokuł,
- czosnek,
- sól,
- pieprz czarny,
- oliwa,
- serek topiony.

Jak przyrządzić:

Sos brokułowy - beszamel:
Do rondelka wlac oliwę,podgrzać,wsypać 3 łyżeczki mąki,zarumienić,odstawić i wlać szklankę zimnego mleka, mieszając oczywiście. Powtórnie podgrzać do zgęstnienia (koniecznie mieszać, co by się grudki nie porobiły, bo grudki nie są fajne). Następnie dodać zblanszowany brokuł i kostkę serka topionego. Dodać czosnek i przyprawy do smaku (jak kto lubi) i wszystko wymieszać. Podawać z makaronem (ewentualnie z ryżem).
Nie dopuścić do wrzenia sosu beszamel.

Potrzebne przybory:

Mieszadełko, trzepaczka, co by się grudki nie porobiły.

Jak podawać?

Z uśmiechem na ustach. Bardzo smaczne na zimno.
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 12.11.2002 IRENKA

pycha....można podawać na ciepło i na zimno.......zresztą brokuły lubią czosnek i makaron!! Bardzo podobna sałatka : zamiast beszamelu sos majonezowo-jogurtowy zdodatkiem czosnku i tartego ogór... Pokaż więcej

pycha....można podawać na ciepło i na zimno.......zresztą brokuły lubią czosnek i makaron!! Bardzo podobna sałatka : zamiast beszamelu sos majonezowo-jogurtowy zdodatkiem czosnku i tartego ogórka konserwowego... podawać schłodzone...... proporcje wg. uznania co kto lubi......SMACZNEGO

Zgłoś 25.08.2003 Ewa

Czy zblanszowany znaczy ugotowany;)?

Zgłoś 19.02.2004 asa

zblanszowany to taki nie surowy ale jeszcze chrupki, zanurzony we wrrzatku

Zgłoś 31.03.2004 ewczan&ania

no niezłe własnie wypróbowałysmy polecam

Zgłoś 09.07.2004 kac

zblanszowac czyli na chwile surowe zalac wrzatkiem,po czym wyjac... ;]

Zgłoś 02.02.2005 Alicja

Danie jest przepyszne, polecam wszystkim, mimo, że ma "troszkę" kalorii - przecież od czasu do czasu warto zaszaleć!

Proponuję również zamienić brokuły na grzyby leśne i dodać ... Pokaż więcej

Danie jest przepyszne, polecam wszystkim, mimo, że ma "troszkę" kalorii - przecież od czasu do czasu warto zaszaleć!

Proponuję również zamienić brokuły na grzyby leśne i dodać odrobinę cebulki.

Zgłoś 16.08.2005 Croft

ile mleka , ile mąki, ile serka topionego - trojkącik czy 100g?