Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Makaron z cebulą i groszkiem

Tekst i foto Whiskey 29-11-2002

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
2 porcje10 złprosty20 min.średnio dużo

Składniki:

- makaron (najlepiej rurki),
- 2 średnie cebule,
- ząbek czosnku,
- mała puszka groszku konserwowego,
- oregano, sól, pieprz,
- 10 dkg startego sera żółtego,
- 2 łyżki śmietany,
- łyżka oliwy.

Jak przyrządzić:

Makaron ugotować al dente (pół twardo), na patelni rozgrzac oliwe (badz olej) i podsmazyc na niej czosnek. Następnie dodac pokrojaną w piórka cebulę i dusić pod przykryciem 10 min (mieszając by nie przywarła). Po upływie tego czasu dodać odsączony z zalewy groszek (mała puszeczka), wymieszać i dusić przez kolejne 10 min (aż groszek będzie miękki). Dodać śmietanę, wymieszć. Następnie posypać dwoma łyżkami startego żółtego, wymieszć i doprawić do smaku.
Przed podaniem posypać resztą startego sera wymieszanego z ziołami.
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 28.01.2004 Basia

Jest to prosty przepis i zawsze do zrealizowania w krotkim czasie..

Jest też pożywną potrawą. Zachęcam też dlatego, że czasem nam zostaja resztki z dnia poprzedniego. Dla oszczędnych tez ... Pokaż więcej

Jest to prosty przepis i zawsze do zrealizowania w krotkim czasie..

Jest też pożywną potrawą. Zachęcam też dlatego, że czasem nam zostaja resztki z dnia poprzedniego. Dla oszczędnych tez to się liczy....