Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Makaron z dynią i orzechami włoskimi

Tekst i foto Netka 26-05-2006

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
?? złprosty30 min.360 kcal

Składniki:

1/2 kg obranej, oczyszczonej z gniazd nasiennych dyni, pokrojonej w kostkę,
1 łyżka oliwy z oliwek,
2 ząbki czasnku,
3 łyżki posiekanej zielonej pietruszki,
3 łyżki posiekanych włoskich orzechów,
1/2 kg makaronu,
2 łyżki startego parmezanu

Jak przyrządzić:

Makaron ugotować al dente.
Kostki dyni wrzucić na patelnię, dodać niewielką ilość wody, poddusić do miękkości.
Osobno podgrzać oliwę z oliwek, dodać rozmiażdżony czosnek i lekko poddusić.
Dynię rozetrzeć, wymieszać z czosnkiem i oliwą, dodać pisiekaną pietruszkę, sól i pieprz. Wymieszać z makaronem, posypać orzechami włoskimi i serem parmezan.

Uwagi:

Oczywiście ser parmezan mmożna zastąpić każdym innym, natomiast parmezan jest ubogi w tłuszcz i zasobny w wapń.
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 01.12.2007 dobreee

Pycha,robie juz 2 raz i wspaniale!