Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Makaron z fetą

Tekst i foto groszek 11-01-2005

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
2? złprosty20 min.?

Składniki:

- makaron - 200g (ja preferują świderki z pszenicy durum)
- ser typu feta - 125g
- zielone oliwki
- pieprz
- sosik (10ml wody, 10ml octu, 20ml oliwy, ząbek czosnku, wegeta, suszony koperek /dużo/, sos sojowy)

oraz do wyboru:
- pomidor
- papryka słodka
- papryka konserwowa
- szczypiorek siekany
- grzybki konserwowe
- kukurydza
- ser zółty, wędzony lub oscypek
- kapary
- kielki sojowe
- ananas

Jak przyrządzić:

Makaron ugotować, odcedzić, schłodzić do temperatury ~50degC. Dodać fetę pokrojoną w 1cm kostki oraz pieprz (im więcej tym lepiej) Wymieszać z częścią sera, tak by się rozprowadził.
Dodać pokrojone oliwki, pozostały ser i dodatki (każda możliwa kompozycja jest dobra, ale nie należy przesadzać z ilością). Dodać rozsądną ilość sosiku. Wymieszać.

Sosik wykonuje się przez intensywne zmieszanie wyżej wymienionych składników. W szczelnie zamkniętym słoiku śmiało można go przechowywać przez kilka miesięcy. Zamiast tak przygotowanego sosu można kupić koperkowy sos sałatkowy w torebkach.

Potrzebne przybory:

głowa, język, nos :-)

Jak podawać?

w dużych ilościach

Uwagi:

Do potrawy nie polecam dodawać: tuńczyka ani innych ryb - psują smak; fasoli - kompletnie nie pasuje; mięsa - nie dość, że trzeba zabić prosiaka to jeszcze smak zepsuje. Poza tym chyba wszystkie możliwe kombinacje są zjadliwe :)

Czas przygotowania:

Przy dużej ilości dodatków czas przygotowania może wzrosnąć.
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 26.02.2005 Martana

Moze sie kardynalnie myle ale po opisie potrawy i nicku chyba sie znamy. Jesli to Ty Sylwka to pozdrawiam, jesli nie, to itak pozdrawiam, bo przepis jest przedni!!!

Zgłoś 06.07.2005 majeczka

A może być swieży koperek?

Zgłoś 11.08.2005 :D

feta dobra jeeeeest :D ja tam ją nosem wciągam !!!

Zgłoś 09.10.2005 groszek

Swiezy koperek jak najbardziej moze byc, tylko nie wiem jaki mialoby to wplyw na trwalosc produktu.

Tylko teraz wydaje mi sie, ze ten czosnek jest niepotrzebny :).

Martano, raczej ... Pokaż więcej

Swiezy koperek jak najbardziej moze byc, tylko nie wiem jaki mialoby to wplyw na trwalosc produktu.

Tylko teraz wydaje mi sie, ze ten czosnek jest niepotrzebny :).

Martano, raczej sie nie znamy ale tez pozdrawiam :))

Zgłoś 22.02.2008 alicja

Tak, najwazniejsze to do wszystkiego sypnac vegety, opoki polskiej kuchni. Nie ma to jak troche glutaminianu sodu we wszystkim. Proponuje od razu zastapic fete tartym zoltym serem i mamy swietna... Pokaż więcej

Tak, najwazniejsze to do wszystkiego sypnac vegety, opoki polskiej kuchni. Nie ma to jak troche glutaminianu sodu we wszystkim. Proponuje od razu zastapic fete tartym zoltym serem i mamy swietna salatke na licealna prywatke. Brr...

Zgłoś 12.04.2011 kamila

łatwe, szybkie i bardzo dobre. Dla wszystkich, którzy kochają fetę ;)

Zgłoś 08.07.2010 groszek

Zlosliwosc komentarza dorownoje jego slusznosci :). Od dluzszego juz czasu vegety nie uzywam i nie polecam. BTW: jakis czas temu mialem okazje skosztowac czysty glutaminian sodu - ciekawe wrazen... Pokaż więcej

Zlosliwosc komentarza dorownoje jego slusznosci :). Od dluzszego juz czasu vegety nie uzywam i nie polecam. BTW: jakis czas temu mialem okazje skosztowac czysty glutaminian sodu - ciekawe wrazenie.

Zgłoś 16.01.2011 Krzych

Potrzebne przybory:

głowa, język, nos :-)

LOOOOOOOOOOOOOL