Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Dodaj swój przepis Znasz ciekawy przepis? Podziel się z nami!

Makaron z gorgonzolą

Tekst i foto lordvader 31-10-2002

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
217 złprosty15-20 min.?

Składniki:

- 15 dag gorgonzoli,
- gałka muszkatołowa cała,
- sól,
- pieprz,
- gęsta śmietana,
- makaron - najlepiej rurki,
- czosnek,
- oliwa z oliwek.

Jak przyrządzić:

Sos: czosnek (kilka ząbków - wg uznania) rozgnieciony wrzucamy na chwilkę na rozgrzaną oliwę, szybko dodajemy śmietanę, wkruszamy ser gorgonzola,pieprzymy, solimy, na tarce ścieramy ok. 1/4 -1/2 gałki muszkatołowej. Gotujemy na małym ogniu, żeby ser się dobrze rozpuścił i odparowało trochę wody - aby sos był w miarę gęsty. Polewamy makaron ugotowany al dente.

Uwagi:

Proporcje pieprzu, sera i gałki - wg uznania. Zarówno ser jak i gałka są bardzo aromatyczne. Podawać z białym winem.
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 31.03.2003 sylwanka

Prościej jest po prostu rozpuścić ser na patelni z odrobiną mleka lub śmietany; gorgonzola szatańsko droga za jeden plasterek może byc zastąpiona przez dobry rokpol - UWAGA!!! ser nie może mie... Pokaż więcej

Prościej jest po prostu rozpuścić ser na patelni z odrobiną mleka lub śmietany; gorgonzola szatańsko droga za jeden plasterek może byc zastąpiona przez dobry rokpol - UWAGA!!! ser nie może mieć za dużo pleśni, bo wtedy cały sos zgoszknieje. W San Marzano podawany jest posypany rozdrobnionymi orzechami włoskimi. - pycha!

Zgłoś 31.10.2002 agnes s.

Ja dodaję do tego pokrojone w paseczki liście świeżej szałwii. Warto spróbować bo efekt jest fantastyczny. Broń Boże nie sypać suszonej!

Zgłoś 31.10.2002 Nora

bardzo dobre i mozna dodac troche innych serow np. jakiegos blue - polecam!

Zgłoś 23.04.2004 kika

pysia!!!

Zgłoś 19.02.2005 dominika

sama zawsze w ten sam sposób robie to danie. Jednak kiedy w domu nie ma akurat czosnku z powodzeniem można zastąpić go drobno posiekaną cebulka. Sos będzie wtedy trochę delikatniejszy.

Zgłoś 12.08.2005 Michał

Zamiast gorgonzoli świetnie sprawdza się lazur, dla złagodzenia smaku można też dodać normalny camembert.

Zgłoś 29.03.2006 Martana

Przepis jest prosty i bardzo dobry, ja go troche rozbudowalam, polecam moj przepis - wariacja serowa - prawie to samo a jednak nie:) Pozdrowienia dla wsztstkich, nawet wulgarow - trzeba im wybac... Pokaż więcej

Przepis jest prosty i bardzo dobry, ja go troche rozbudowalam, polecam moj przepis - wariacja serowa - prawie to samo a jednak nie:) Pozdrowienia dla wsztstkich, nawet wulgarow - trzeba im wybaczyc...

Zgłoś 02.05.2006 lawinia

Makaron z gorgonzolà robiè inaczej.Na patelni rozgrzewam trochè masla,dodajè smietanè,gorgonzolè slodkà(moze byc rokpol),rozgniecio... Pokaż więcej

Makaron z gorgonzolà robiè inaczej.Na patelni rozgrzewam trochè masla,dodajè smietanè,gorgonzolè slodkà(moze byc rokpol),rozgniecione orzechy wloskie i trochè pieprzu.Soli nie dodajè,bo ser daje juz smak.W mièdzyczasie gotujè makaron np.muszelki,zlewam go 1 minutè wczesniej i potem mieszam wszystko na patelni na malym ogniu przez minutè.Spròbujcie,bo jest pyszny

Zgłoś 06.09.2006 kuchcik

ja zamiast gorgonzoli używam DANABLUE firmy ARLA, znakomite, przynajmniej raz w tygodniu muszę zjeść

Zgłoś 10.11.2006 mockey

Pycha... Polecam do sosu dodac posikana salate rucola. No i jesli ser jednak okaze sie nie wystarczajaco slodki - plum sous... Nie wiem niestety czy jest dostepny w Polsce :-(...

Zgłoś 29.05.2007 ewelina111

Przepis jest super:-)Ja dodatkowo dodaje na sam koniec gotowania kawalki wedzonego lososia,a pozniej po zaserwowaniu posypuje na sam wierzch znowu malutkimi kawalkami lososia.Pomysl z lososiem ,... Pokaż więcej

Przepis jest super:-)Ja dodatkowo dodaje na sam koniec gotowania kawalki wedzonego lososia,a pozniej po zaserwowaniu posypuje na sam wierzch znowu malutkimi kawalkami lososia.Pomysl z lososiem ,,ukradlam,,z restauracji w ktorej czesto jadam.Warto sprobowac.

Aha z wloska szyneczka tez pycha:-)Pozdrawiam

Zgłoś 07.04.2007 tomek

w pewnej włoskiej restauracji, w ktorej przez jakis czas pracowalem serwowano to danie z dodatkiem wlsokiej szynki speck. Naprawde swietny dodatek. polecam i pozdrawiam wszystkich ;)

Zgłoś 15.11.2008

Z DODATKIEM SZYNKI JEST WYŚMIENITY!

Zgłoś 06.01.2011

ja,orzechy włoskie gotuję w sosie-pychaaaa

Zgłoś 25.06.2011 BratPit62

proponuję tańsze zamienniki francuskie: fourme d'ambert lub bleu d'auvergne

Zgłoś 07.08.2008

Gorgonzole moze tanio kupic w LIDLU. Opakowanie kosztuje 6 zlotych.

Zgłoś 02.06.2010 mateo

pokrojone piersi kurczaka podsmazyc dodac sos beschamel z odrobina czosnk,gorgonzola,pieprz,sol,na koniec swierzy szpinak.podawac z rurkami

Zgłoś 25.06.2011 BratPit62

rokpol i lazur, to można dodać sobie do zaprawy tynkarskiej, jak chcemy dobrze zjeść, to trzeba troszkę poświęcenia, w końcu takich potraw nie je się na co dzień.