Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Dodaj swój przepis Znasz ciekawy przepis? Podziel się z nami!

Makaron z krewetkami i hiszpańskimi oliwkami

Tekst i foto Espanol 22-11-2011

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
2-prosty45 min.-

Składniki:

320 g makaronu, 100 g czarnych hiszpańskich oliwek, 400 g krewetek, 1 papryczka chilli do smaku, 2 łyżki oregano, 6 łyżek hiszpańskiej oliwy z oliwek, 4 ząbki czosnku, 4 małe pomidory, sól i pieprz.

Jak przyrządzić:

Posiekaj oliwki i czosnek. Obierz pomidora ze skórki, a następnie pokrój w kostkę. Obierz i podziel krewetki. Ugotuj wywar wykorzystując głowy i muszle krewetek. Odcedź resztki krewetek. Na pozostałym wywarze ugotuj makaron. Na patelnię wlej odrobinę oliwy z oliwek. Na małym ogniu podsmaż czosnek i papryczkę chilli. Dodaj oregano i pomidory. Całość podsmażaj 5 minut. Następnie dorzuć krewetki i oliwki. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Smaż całość przez kolejnych kilka minut. Ugotuj makaron w krewetkowym wywarze, aż będzie al dente. Odcedź i wymieszaj z sosem.
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Brak komentarzy. Czekamy na Wasze opinie.