Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Dodaj swój przepis Znasz ciekawy przepis? Podziel się z nami!

Makaron z krewetkami

Tekst i foto Mały 22-12-2005

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
2 duże5 złprosty10 min.niska

Składniki:

krewetki koktailowe (ilość według własnego uznania), czosnek, świeża pietruszka, śmietana 18%, sól, makaron, oliwa (wskazana z oliwek)

Jak przyrządzić:

W pierwszej kolejności gotujemu makaron, ok. 200 gr na dwie osoby, a w międzyczasie rozgrzewamy patelnię i wlewamy oliwę aby zakryć dno. Kolejny krok to dodać ok. 100 gr krewetek, smażąc je do czasu aż się zarumienią. Następnie wrzucamy ząbek czosnku (uprzednio roztarty), pół pęczka świeżej zielonej pietruszki dusząc to ok. 2 min., po czym wlewamy śmietanę aby potrawa nabrała pięknego koloru i aromatu. Do tak przyrządzonego sosu wrzucamy makaron mieszając go dokładnie i podajemy na talerz.

Potrzebne przybory:


Jak podawać?


Uwagi:


Czas przygotowania:


ilość składników według własnego uznania
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 10.04.2006 Ania

Super pyszne:)

Zgłoś 14.04.2006 sevilla

danie pyszne , wzbogaciłam przypróżona cebulką pokrojona w kostkę i marchewka pokrojona w słupki - pewnie super z jakimś zielonym dodatkiem - brokuły zielony groszek - pycha !! dzięki :)

... Pokaż więcej

danie pyszne , wzbogaciłam przypróżona cebulką pokrojona w kostkę i marchewka pokrojona w słupki - pewnie super z jakimś zielonym dodatkiem - brokuły zielony groszek - pycha !! dzięki :)

Zgłoś 03.05.2006 ktosiek

osobiscie dodaje makaron swiderki oraz z zieleniny mlode listki bazylii oraz posiekana w kostke czerwona papryke...

Zgłoś 03.05.2006 ktosiek

zapomnialem o tym, ze zamiast smietany dodaje bialego wina hihihihiii...

Zgłoś 06.12.2006 insertcoin

nie sadze, zeby koktajlowe akurat do makaronu byly ohyda. tym bardziej, ze dobrych swiezych owocow morza w polsce sie nie uswiadczy. szybkie i smaczne danie :).

tyle, ze oczywiscie musial... Pokaż więcej

nie sadze, zeby koktajlowe akurat do makaronu byly ohyda. tym bardziej, ze dobrych swiezych owocow morza w polsce sie nie uswiadczy. szybkie i smaczne danie :).

tyle, ze oczywiscie musialem dorzucic swoje trzy grosze. i tak: zrezygnowalem z pietruszki (do sosu smietanowego? :>), dolalem tez nieco wina (do smaku, nie od razu pol butelki ;)) i dla pikanterii pod koniec troche drobno startego parmezanu. tak przyrzadzone fusilli (swiderki) polecam. przed podaniem proponuje posypac swiezo i grubo zmileonym czarnym pieprzem, a w garnku przyprawic bialym.

pozdrawiam :)

Zgłoś 13.02.2007 nel

a mogą być te duże krewetki królewskie??????????????

Zgłoś 28.11.2008 Anna

Świetne! Ja zamiast pietruszki dodałam koperku i wzbogaciłam sos o sporą łyżkę soku z cytryny! Makaron - polecam wstążki najlepiej włoskie :D

Zgłoś 23.11.2008 kamila

Robiłam ze świderkami.Bardzo dobre

Zgłoś 06.02.2010 Julia

Pychaaaa...szybko,łatwo i przyjemnie...Naprawdę i bez udźiwnień to danie jest pyszne!

Zgłoś 12.05.2010 Iza

czy można to potem odgrzać?

Zgłoś 23.07.2010 extractor

Ja dodaje razem z czosnkiem drobniutko posiekaną cebulę i dodatkowo ścieram na dużych oczkach dwie świeże papryki i chwilkę podduszam (pojawia się wtedy taki delikatny paprykowy smaczek), no i o... Pokaż więcej

Ja dodaje razem z czosnkiem drobniutko posiekaną cebulę i dodatkowo ścieram na dużych oczkach dwie świeże papryki i chwilkę podduszam (pojawia się wtedy taki delikatny paprykowy smaczek), no i oczywiście parmeggiano reggiano na sam koniec. mniam.

Zgłoś 18.02.2012 WIOLA

Do tych co dodajá parmezan do owoców morza: NIE DODAJE SIÉ !!!