Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Makaron z pieczarkami i szparagami

Tekst i foto rene 30-05-2006

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
2-315 złprosty30 min.średnia

Składniki:

350 g makaronu (np. wstążki),
500 g pieczarek,
szparagi (brokuły też mogą być) – kupuję na oko, tak by składników było po równo,
1 jogurt naturalny,
łyżka majonezu,
przyprawa do kurczaka (np. firmy Kamis),
kostka rosołowa, vegeta,
sól i pieprz,
ząbek czosnku,
natka pietruszki

Jak przyrządzić:

Najpierw należy przygotować sos jogurtowy, tak by później był już gotowy pod ręką. W tym celu należy wymieszać jeden mały jogurt naturalny z łyżką majonezu, do tego dodać trochę przyprawy do kurczaka, nie za dużo, tak by sos nie był za słony. Przyprawa doda oryginalnego smaku. Wszystko dokładnie wymieszać i odstawić do lodówki.
Pokroić pieczarki w grubsze plasterki, gotować aż do miękkości w bulionie – rosół, w którym są gotowane, tak przyprawić, by nadawał się do zjedzenia, wg uznania, można też posiekać ząbek czosnku i dodać do rosołu, ale nie należy przesadzić. Można dodać pietruszkę, nada ona aromatu.
Przygotować szparagi, pokroić w kawałki średniej wielkości, ugotować na parze (ewentualnie w osolonym wrzątku).
Ugotować makaron, odlać wodę.
Odcedzić pieczarki, bulion wlać do osobnego naczynia – powinniśmy otrzymać wywar o smaku pieczarkowym.
Pieczarki połączyć z makaronem, dodać brokuły i wszystko wymieszać. Na koniec polać sosem jogurtowym, posypać natką. Podawać na ciepło, razem z gorącym bulionem pieczarkowym.

Potrzebne przybory:

Do gotowania szparagów można użyć specjalnego naczynia z sitkiem do gotowania na parze.

Uwagi:

Można także podawać na zimno, używając sosu jako elementu łączącego – powstanie wtedy wspaniała sałatka makaronowo-pieczarkowo-szparagowa :-)

Czas przygotowania:

Najwięcej czasu zajmuje pokrojenie pieczarek, reszta to kwestia zagotowania wody i ugotowania produktów do miękkości.
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 24.02.2013 Kokos

Zrobiłam to danie dzisiaj na obiad. Niestety nie podeszło nam.