Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Dodaj swój przepis Znasz ciekawy przepis? Podziel się z nami!

Makaron z pieczarkami

Tekst i foto Asiek 28-01-2004

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
5-68 złprosty20 min.?

Składniki:

- paczka makaronu (np. kolanka z falbanką),
- 40 dkg pieczarek,
- starty ser (ile dusza zapragnie;),
- 2 cebule,
- oliwa,
- pieprz, sól.

Jak przyrządzić:

Makaron gotujemy wg przepisu na opakowaniu. W międzyczasie na patelni podsmażamy posiekaną cebulę, gdy się już zeszkli dodajemy pokrojone pieczarki, jeszcze chwilę podsmażamy, aż grzybki nam zmiękną. Całość oczywiście doprawiamy solą i pieprzem. Odcedzony makaron przesypujemy do garnka, w którym się gotował, dodajemy podsmażone pieczarki z cebulą, mieszamy przesypując startym serem (serek nam się trochę roztopi pod wpływem ciepła ładnie "sklejając" nam wszystkie składniki). Można dodać trochę zieleniny i potrawka gotowa. Smacznego;)

Potrzebne przybory:

To, co każda kuchnia powinna mieć na wyposażeniu ;)
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 02.02.2004 Merf

co racja to racja w zadnej kuchni nie powinno zabraknac gara :)

Zgłoś 05.02.2004 awa

Ja do tego wszystkiego dodaję jeszcze dwie łyżeczki koncentratu pomidorowego.Pycha!!!

Zgłoś 05.02.2004 Asiek

dzięki za pomysł z tym koncentratem, będę musiała spróbować;)

Zgłoś 08.02.2004 bez

Proponuje jeszcze sporo posiekanej zielonej pietruszki do tego gara na koniec. I moze nawet nie tyle koncentrat, co pare lyzek pomidorow bardzo drobno pokrojonych. :)

Zgłoś 10.02.2004 figa

cebul ę i pieczarki można podsmazyć z garstką wędliny krojonej w kostkę - jaka jest w lodówce - dolać kwaśną śmietanę, trochę ziół prowansalskich, soli, pieprzu i poddusić ( zanim dodamy do m... Pokaż więcej

cebul ę i pieczarki można podsmazyć z garstką wędliny krojonej w kostkę - jaka jest w lodówce - dolać kwaśną śmietanę, trochę ziół prowansalskich, soli, pieprzu i poddusić ( zanim dodamy do makaronu )

z serem i zieleniną nie jadłam ale spróbuję

Zgłoś 18.02.2004 Marzycielka

Można do tego makaronu dodać jeszcze sos do spagehetti Bolognese. Pozdrawiam

Zgłoś 19.02.2004 Kubiczka

A ja do tego dodaję marchewkę, wystraczy 3 marchewki zetrzec na tarce na grubych oczkach i poddusić z masełkiem. Pychota!!! A koncentrat czasami rozrabiam z śmietaną...

Zgłoś 28.05.2004 termit

Zrobiłam wczoraj. Szybkie, smaczne i pożywne. Rewelacja.

Zgłoś 12.09.2004 m4rt3k

A wiecie co ja dodaje ? jak smarze cebule i potem pieczarki dodaje troche wegety. A potem do tego ( pieczarki z cebula na patelni) dodaje tuńczyka w sobie własym oczywiscie odcedzonego. Podsmarz... Pokaż więcej

A wiecie co ja dodaje ? jak smarze cebule i potem pieczarki dodaje troche wegety. A potem do tego ( pieczarki z cebula na patelni) dodaje tuńczyka w sobie własym oczywiscie odcedzonego. Podsmarzyc troszkę i gotowe. Razem z makaronem sie podaje pyyycha polecam !!!

Zgłoś 15.01.2005 Monika

danie pyszne tylko dla mnie trochę mdłe więc dodałam 30 dag posiekanych ogórków kwaszonych smak się znacznie polepszył pozdrawiam

Zgłoś 03.05.2005 KaRiNa

zamiast soli i pieprzu do pieczarek mozna dodac "Vegetę". Smak bedzie barzdziej wyrazisty :)

Zgłoś 28.10.2005 Justka86

Good

Zgłoś 12.12.2005 dr. Albin

Ja dodaje siekane kawalki skóry z arbuza-smakuje naprawde wysmienicie

Zgłoś 17.07.2006 Wegeta

Nie dodawajcie wegety, fuj, lepiej dodać naturalnych ziół

Zgłoś 03.02.2010 sprytna :)

Pieczarki to nie grzyby, ale tak pozatym przepis oK !

Zgłoś 28.12.2010 zUzzz

Właśnie to robie ciekawe jak mi to wyjdzie ale po opisach sądze że będzie pyszne. Ja do potrawy dodam jeszcze sos pieczarkowy. w sam raz się do tego nadaje;))

Zgłoś 09.12.2006 Pshemo

Dodajemy jeszcze:

- podczas smażenia cebuli - ząbek czosnku i trochę wegety

- potem pieczarki

- potem trochę koncentratu pomidorowego

- troch suszonych pomidorów w ol... Pokaż więcej

Dodajemy jeszcze:

- podczas smażenia cebuli - ząbek czosnku i trochę wegety

- potem pieczarki

- potem trochę koncentratu pomidorowego

- troch suszonych pomidorów w oleju (Secchi)

Na koniec mieszamy to z makaronem w garnku.

Pychotka :)

Zgłoś 05.02.2011 BEATA86

Ja zamiast koncentratu daje kechap torteks ;D i tez jest pyszne

Zgłoś 13.12.2008 wilczurowa

Polecam do tego czarne oliwki :)

Zgłoś 11.08.2008 Debiutantka

A ja jeszcze dodaje do tego jakas wędline- szynke czy polędwice sopocką i jak się to wszystko podsmaży dolewam śmietanę i przysypuję żółtym serem (podobno z pleśniowym jest samczniejsze, lecz je... Pokaż więcej

A ja jeszcze dodaje do tego jakas wędline- szynke czy polędwice sopocką i jak się to wszystko podsmaży dolewam śmietanę i przysypuję żółtym serem (podobno z pleśniowym jest samczniejsze, lecz jeszcze nie próbowałam). Na talerz wykładam makaron, polewam tym sosem i na wierzchu posypuję posiekaną natką pietruszki. Całkiem niezłe i umiarkowanie szybkie danie. Polecam

Zgłoś 26.08.2008 kaja

do tego ugotowane brokuły i jest pysznie :) !

Zgłoś 07.10.2009 kusy

dzięki za pszepis ale ja dodaje oprucz tych składników sos grzybowy pycha

Zgłoś 12.10.2010 koko

pieczarki to grzyby! sprytna - zmień ksywęna "małodoinformowana" danie łatwe i dobre

Zgłoś 05.01.2012 jagoda

Witam w klubie. Ja do podsmażonych składników dodaję łyżkę majonezu rozmieszanego z mleczkiem zagęszczonym do konsystencji gęstej śmietany dokładnie rozmieszam , to wszystko wlewam do gorącego m... Pokaż więcej

Witam w klubie. Ja do podsmażonych składników dodaję łyżkę majonezu rozmieszanego z mleczkiem zagęszczonym do konsystencji gęstej śmietany dokładnie rozmieszam , to wszystko wlewam do gorącego makaronu wymieszam jeszcze raz posypuję parmezanem lub mozarella i zielenina [pietruszka, bazylia] Smakowite

Zgłoś 12.03.2012 Siniaa2

Vegeta to swinstwo!!!! zawiera glutaminian sodu tak jak kostki rosolowe i wiekszos przypraw typu do gyrosa do bigosu do gulaszau itd.... jest ich full!!!!

Proponuje sol nieoczyszczona !!!!... Pokaż więcej

Vegeta to swinstwo!!!! zawiera glutaminian sodu tak jak kostki rosolowe i wiekszos przypraw typu do gyrosa do bigosu do gulaszau itd.... jest ich full!!!!

Proponuje sol nieoczyszczona !!!! ;o))))

Zgłoś 28.09.2012 pikolo76

dałem po troszku tego co piszecie a mianowicie: ogórek kiszony,zioła prowansalskie,keczup a od siebie dodałem dwie szczypty CHILI pieprz cayenne WYSZŁO ZNAKOMITE!!! POLECAM!!!