Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Makaron z pieczarkami

Tekst i foto BabyBo 15-03-2006

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
2-3? złprosty30 min.?

Składniki:

40 dag makaronu,
1 cebula,
12 dag sera żółtego,
25 dag pieczarek,
2 łyżki pestek słonecznika,
sól, pieprz,
1 łyżka oleju,
20 dag śmietanki kremówki,
175 ml rosołu (może być bulion z kostki),
1 pomidor

Jak przyrządzić:

Cebulę obrać, drobno posiekac. Ser pokroić w drobną kostkę. Pieczarki oczyścić, umyć, podzielić na połówki.
Pestki słonecznika zarumienić na suchej patelni. Przełożyć na talerzyk, ostudzić.
Makaron ugotować. Mocno rozgrzać olej, osmażyć na nim cebulkę i pieczarki. Wlać śmietanę i rosół, zagotować, mieszając. Dodać ser, rozpuścić. Sos przyprawić, jeszcze chwilę pogotowac.
Pomidory pokroić w drobną kostkę. Na podgrzany półmisek przełożyć makaron i sos. Całość posypać słonecznikiem oraz kostkami pomidora.

Uwagi:

Pomidorka można równie dobrze wrzucić do sosu, jak jeszcze gotujemy, ale już pod koniec. Równie pyszne.
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 12.04.2006 dobro

dobre