Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Makaron z sosem pieczarkowo-bazyliowym

Tekst i foto Maria 19-02-2004

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
47 złprosty45 min.dużo

Składniki:

- paczka makaronu świderki, kolanka (lub inny, ale gruby),
- 0,5 kg pieczarek,
- cebula (pół średniej wielkości),
- czubata łyżka masła,
- mały kubek śmietany,
- sól,
- pieprz i dość dużo bazylii.

Jak przyrządzić:

Obieramy pieczarki, po czym kroimy je w plasterki. Cebulę kroimy w kosteczkę.Na patelni roztapiamy masło. Wsypujemy cebulę i pieczarki. (Można podlać niewielką ilością wody.) Gdy się odpowiednio podduszą, wlewamy śmietanę z wymieszanymi przyprawami. Jeszcze chwieczkę poddusimy i już jest gotowe. W między czasie gotujemy makaron. Ugorowany makaron polewamy przygotowanym sosem pieczarkowo-bazyliowym. To jest naprawdę pychota!!! Przepis ten przywizła moja córka ze studiów. Studenci wymyślają sobie różne potrawy, między innymi i ta jest ich wymysłem. Warto spróbować.

Potrzebne przybory:

Garnek do gotowania makaronu, cedzak, patelnia, łyżka, nóż do krojenia.

Jak podawać?

Na płaskim talerzu.
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 27.02.2004 pi

bardzo, bardzo, bardzo dobre!

Zgłoś 05.08.2004 belllllaaa

jaka smietan ma tam byc slodka czy kwasna;-) prosze o odp bo nie wiem a mam zamiar zrobic, dziekuje Pozdrawiam pa

Zgłoś 07.08.2004 maria

Oczywiście chodzi o śmietanę kwaśną.

Pozdrawiam mile.

Zgłoś 31.08.2004 ja i nic więcej

super. jutro zrobię...

myśląc o studentach, którzy mają jeszcze wakacje

Zgłoś 11.05.2005 Justka86

Jedzonko super:):) Gratuluję przepisu