Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Makaron z sosem pieczarkowym

Tekst i foto Rudasek 08-05-2006

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
2-315 złprosty40 min.wysoka

Składniki:

pół paczki makaronu (rurki, kokardki, świderki itp.), 0,5 kg pieczarek, 2 duże serki topione Hochland (pieczarkowe lub śmietankowe), 100 ml śmietanki 18%, sól (lub lepiej vegeta), pieprz, zioła wg uznania (polecam troszkę kminku, bazylii, oregano), łyżka mąki, oliwa do smażenia

Jak przyrządzić:

Pieczarki umyć, obrać, pokroić w plasterki i obsmażyć na niewielkiej ilości oliwy, dodając soli lub vegety do smaku oraz pieprz. Po obsmażeniu dodać ok. 200 ml wody, wrzucić serki topione i dusić aż do momentu rozpuszczenia serków i uzyskania jednolitej kremowej masy. Dodać śmietankę i ewentualnie łyżkę mąki dla zagęszczenia sosu oraz zioła do smaku.

Potrzebne przybory:

deska, ostry nóż, patelnia

Jak podawać?

Podawać z ugotowanym makaronem.

Uwagi:

Można spróbować innych wariantów tej potrawy, np. zamiast pieczarek użyć szynki (wtedy wskazany byłby serek Hochland z szynką), jednak wersja pieczarkowa jest z pewnością moją ulubioną! Smacznego!

Czas przygotowania:

Chyba najwięcej czasu zajmuje obieranie i krojenie pieczarek ;-)
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 17.02.2007

pycha

Zgłoś 13.06.2008 aniak

pyszne. palce lizac.

Zgłoś 28.01.2009 teresa