Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Makaron z sosem serowo-pieczarkowym

Tekst i foto Apis 30-03-2004

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
4? złprosty30 min.?

Składniki:

Na 4 osoby lub dla 2 żarłoków:
- pół paczki makaronu świderki,
- 15 dag pieczarek,
- 3 łyżki masła,
- 3 łyżki mąki,
- 1 cebula,
- 3/4 szklanki mleka,
- 3/4 szklanki bulionu z kostki,
- 3 opakowania serka topionego ziołowego, albo 10 dag zółtego sera,
- pół pęczka natki pietruszki,
- sól,
- pieprz,
- Vegeta.

Jak przyrządzić:

1) Makaron gatujemy w lekko osolonej wodzie.
2) Pieczarki podsmażamy z pokrojoną w kostke połową cebuli. Doprawiamy solą i pieprzem.
3) Na patelni na 3 łyżkach masła zeszklić połówke cebuli (bardzo drobno pokrojonej), dodać 3 łyżki mąki i zrobić zasmażkę, ale nie przyrumieniać.
4) Zdjać patelnie z ognia, dodać mleko (doprawione solą, pieprzem i vegetą) i starnnie wymieszac, zeby sie grudki nie porobiły, potem wlac bulion.
5) Patelnie postawić na ogień i cały czas mieszac aż sos zgęstnieje, wtedy dodać ser i pieczarki i mieszać aż sie rozpuści ser. Dodac pokrojona natke pietruszki.
6) Połączyć sos z makaronem i gotowe.

Uwagi:

Sos ma być gęsty, ale nie do przesady, jak widzicie, że gęstnieje zbyt mocno, dolac mleka.
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 05.04.2004 emgie

brzmi fantastycznie :P aż chyba dzisiaj zrobię to danie :)

Zgłoś 04.05.2004 monicca

SUPER!!! naprawde warto zrobić, pyszniutkie!!

Zgłoś 06.05.2004 thais

BARDZO DOBRE!!zamiast vegety mozna dodac delikate,robi sie szyko i latwo,tylko trzeba czesto mieszac

Zgłoś 24.06.2004 Sol + Cosi

Doskonałe! Pyszne jedzonko, ale uwaga: to są NAPRAWDĘ duże porcje, tylko dla prawdziwych żarłoków. Polecamy wszystkim.

Zgłoś 25.08.2004 iwona

Zrobiłam! I było pyszne!

Zgłoś 07.01.2005 ZNA

Zgłoś 08.03.2005 betttt

Zrobiłam i było naprawde suuuper wszyscy sie zajadali zrobilam furrore tym jedzeniem

Zgłoś 03.04.2005 Natally

Muszę przyznać, że bardzo dobre!! Moje dwa żarłoki pochłonęły całość, ja tylko zjadłam trochę, a zrobiłam z całej paczki makaronu (400 gram)! Pychota!

Zgłoś 15.02.2006 kasiunia

cos pysznego!!!palce lizac,bardzo szybko sie robi,zamiast makaronu świderki dałam makaron jak na łazanki!polecam

Zgłoś 27.09.2005 Monika

Robiłam podobne danie, tylko zamiast serka topionego użyłam plesniowego, wyszło super danie

Zgłoś 07.03.2006 zibi

kapa mantel

Zgłoś 16.05.2006 Wassermanka

Zibi a co to kapa mantel???????????????

Zgłoś 04.09.2010 Yermir

Ciekawy przepis, i w dodatku bardzo smaczne wyszło .

Pozdrawiam

Zgłoś 16.03.2012 karolka

podejrzewalam, ze bedzie smaczne, ale nie spodziewalam sie takiej rewelacji! pychota! Dzieki za przepis!

Zgłoś 17.03.2013 milia

zrobiłam, wyszło pysznie, lecz mi bardzo gęsty sos wyszedł :) obawiałam się , że wyjdzie za rzadki więc dałam trochę mniej mleka i to był mój mały błąd ;) mimo to zniknęło z patelni w szybkim te... Pokaż więcej

zrobiłam, wyszło pysznie, lecz mi bardzo gęsty sos wyszedł :) obawiałam się , że wyjdzie za rzadki więc dałam trochę mniej mleka i to był mój mały błąd ;) mimo to zniknęło z patelni w szybkim tempie :)