Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Makaron z sosem z sera pleśniowego

Tekst i foto bati81 13-09-2006

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
410 złprosty25 min.?

Składniki:

400 g makaronu – dla mnie nie ma jak spaghetti lub wstążki – ale wybór zależy od gustu,
15-20 dag sera pleśniowago (nasz polski rokpol jak najbardziej się nadaje, nie jest zbyt mocny w smaku jak roquefort – tym lepiej, ja używam fourme d’ambert, włoska gorgonzola też będzie doskonała),
0,25 l śmietanki, polecam Ramę do gotowania,
sól, pieprz – najlepiej biały,
ewentualnie ciut białego wina, wtedy wlać nieco mniej śmietanki,
15 dag pieczarek podsmażonych lub mała puszka konserwowych lub zaprawione grzybki w occie (dobrze wypłukane),
natka pietruszki (niekoniecznie),
kilka włoskich orzechów.

Jak przyrządzić:

Makaron gotować wg przepisu na opakowaniu (wodę osolić i wlać łyżkę stołową oliwy z oliwek lub oleju), w tym czasie do rondelka wlać śmietanę, ewentualnie wino (niezbyt dużo, ok. 3 łyżek), wsypać pokruszony uprzednio ser, dodać pieprz, sól raczej na końcu, bo sery pleśniowe są słonawe, mieszać delikatnie do roztopienia się sera. Kiedy się zagotuje, mieszając, zostawić jeszcze na ogniu ok. 1–2 min, zestawić z ognia, dodać ciepłe grzybki, dosolić do smaku, nałożyć na telerze makaron, polać sosem, posypać natką. I dla smakoszy orzechów włoskich - posiekanymi orzechami.
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 29.09.2006 lalapupu

moze byc pyszne :) dzieki za fajny przepis :)

Zgłoś 02.11.2006 Baska

Ja zamiast grzybow dodaje podgotowane wczesniej brokuly. Tez dobre!