Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Makaron z warzywami i beszamelem

Tekst i foto Kamila 24-05-2006

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
2-3ok. 6 złprosty20 min.niska

Składniki:

1/2 lub 2/3 opakowania makaronu (np. wstązki albo fale),
opakowanie mrożonych warzyw,
1 szklanka jogurtu naturalnego,
1 jajko,
łyżka mąki pszennej, sól, pieprz, 1/3 szkl. mleka

Jak przyrządzić:

Makaron ugotować, warzywa przygotować na parze (albo w durszlaku na garnku z gotującą się wodą, albo w parowarze - wówczas makaron i warzywa można ułożyć na innych piętrach i parować równocześnie. Mąkę wymieszać z mlekiem. Przelać do rondla, dodać jogurt, jajko, sporą szczyptę pieprzu i sól. Zamieszać dokłanie i gotować 2-3 minutki.

Jak podawać?

Podawać na dużym telerzu. Położyć makaron, na to wyłożyć warzywa, następnie polać beszamelem.
Typowe studenckie jedzonko :) Przesmaczne i tanie.

Uwagi:


Czas przygotowania:

Najlepiej najpierw wstawić makaron i warzywa w parowarze, sos przygotować w międzyczasie.
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Brak komentarzy. Czekamy na Wasze opinie.