Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Makaron ze szpinakiem

Tekst i foto Dorota 29-10-2007

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
48 złprosty20-25 min.?

Składniki:

Torebka makaronu penne (500 g), torebka mrożonego szpinaku (500 g), ser lazur, pół szklanki mleka, 2 łyżki mąki, czosnek świeży(ilość wg uznania), sól, pieprz.

Jak przyrządzić:

Szpinak bez rozmrażania przekładamy do garnka, dolewamy nieco wody (ok. 1/3 szklanki) i gotujemy, aż zupełnie się rozmrozi. W mleku rozprowadzamy mąkę, aby nie było żadnych grudek i wciskamy do tego czosnek. Ciągle mieszając, wlewamy mleko z mąką i czosnkiem do szpinaku. Dodajemy sól i pieprz do smaku. Makaron gotujemy według upodobania (twardy, półtwardy, miękki, rozgotowany, jak kto lubi). Na spód talerza ścieramy ser. Nie może być go zbyt wiele, około 2 łyżek wiórków. Na talerz nakładamy makaron i polewamy szpinakiem tak jak normalnym sosem do makaronu. Całość posypujemy 3 łyżkami startego sera i gotowe. Smacznego:)

Uwagi:

Radzę uważać z solą, bo ser lazur sam w sobie jest słony. Przed podaniem całość lepiej wymieszać, aby dobrze rozprowadzić ser w potrawie. Wtedy wszystkie smaki się łączą i jest jeszcze lepsze.
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Brak komentarzy. Czekamy na Wasze opinie.