Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Makaron ze szpinakiem

Tekst i foto Ogix 04-12-2002

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
2 porcje? złprosty10 min.mało

Składniki:

- szpinak mrożony 1 op.,
- 1/2 op. makaronu najlepiej malma wstążki Ani lub Kasi,
- wegeta,
- pieprz,
- 1-2 ząbki czosnku,
- 1/2 op. śmietany (najlepiej szefa kuchni lub piątnica do zup- żółty kapselek na kubeczku),
- żółtko jaja.

Jak przyrządzić:

Makaron ugotowac tradycyjnie aldente odcedzić, szpinak rozmrozić odcisnąś wodę na sitku, podsmażyć delikatnie na łyżce masła, dodać śmietanę, przeciśnięty czosnek, przyprawić wegetą i wymieszać z surowym żółtkiem, szybko zamieszać aby rozprowadzić żółtko.

Jak podawać?

Makaron wymieszać ze szpinakiem w garnku po makaronie, można posypać parmezanem.
Sam sos szpinakowy jest rewelacyjnym dodatkiem do klasycznego obiadu (kotlet schabowy lub z piersi kurczaka) a także niezastąpiony do lasagne.

Uwagi:

Czosnek jest niezbędny jak ktoś nie lubi niech nie ma pretensji że bez niego jest mdłe;)

Czas przygotowania:

Nie licząc czasu na rozmrożenie szpinaku;)))
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 04.12.2002 iwcia

Przepis jest bardzo dobry, ja osobiście do szpinaku oprócz tych wszystkich składników dodaje szczypte gałki muszkatałowej, która dodaje niesamowitą woń.

Zgłoś 04.12.2002 iwcia

Przepis jest bardzo dobry, ja osobiście do szpinaku oprócz tych wszystkich składników dodaje szczypte gałki muszkatałowej, która dodaje niesamowitą woń.

Zgłoś 04.09.2003 Margo

można jeszcze dodać smażonej cebuli do szpinaku.

Zgłoś 25.02.2004 czarodziejka

a ja posypuję to zamiast parmezanu to Rokpolem albo innym takim pleśnoiwym serkiem nadaje troszeczkę ostrzejszy smak:)

Zgłoś 15.09.2004 makle

Lepsze bez jaja i ze świeżego szpinaku. Wspaniałe do każdego rodzaju makaron, naleśników i wogóle pycha

Zgłoś 13.06.2005 kikin

pyszne ...kiedyś jadłam to samo w picceri smak był idento!!!

Zgłoś 21.12.2005 pipi

Jeszcze nie jadłem ale spróbuję !!!

Zgłoś 27.04.2006 Alabama

Ja jadłam u kumpla troszkę inna wersję:

Podsmazone kawałeczki piersi kurczaka, wymieszane ze szpinakiem i makaronem. Wersja bez sosu, ale bardzo, bardzo smaczne i sycące:)

Grzesiu ... Pokaż więcej

Ja jadłam u kumpla troszkę inna wersję:

Podsmazone kawałeczki piersi kurczaka, wymieszane ze szpinakiem i makaronem. Wersja bez sosu, ale bardzo, bardzo smaczne i sycące:)

Grzesiu dziękuję:)

Zgłoś 20.06.2006 Gradest

Super przepis.Serdecznie polecam.Aby dodac cos od siebie, dodalem do tego wszystkiego pokrojona szynke i posypalem serem.

Zgłoś 19.09.2006 aga

zrobiłam:) bardzo mi smakuje teraz czekam na opinie reszty rodziny:>dziekuje za przepis

Zgłoś 29.10.2006 Dominik

...naprawde ok...tylko trzeba pamietac ze szpinak naprawde trzeba na maxa odparowc...mnia mnia...polecam przepisjestok

Zgłoś 25.11.2006 aga590

pyyyyyszotka!! :)

Zgłoś 23.12.2007 ania

bardzo dobre o trzeba czosnek bo bez niego danie jest mdle!!!!!

Zgłoś 07.02.2008 kasia

Hm ja zamiast wegety dodaje ziarenka smaku i przyprawe wloska a potem po przyrzadzeniu calej potrawy wszystko posypuje startym serem:) mniam polecam :D

Zgłoś 28.04.2008 aka

a ja dodaję jeszcze trochę topionego serka śmietankowego albo fetę. bardzo dobre zapiekane, posypane tartym żółtym serem.

Zgłoś 19.09.2008 aspanu

Przepis - rewelka!

Mój dodatek to rozgniecione orzechy włoskie dodane do szpinaku i sezam, który podgrzewam na patelni razem z makaronem. Spróbujcie!