Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Makaronowa sałatka łososiowa

Tekst i foto Blanka 12-10-2006

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
3-4? złprosty30 min.?

Składniki:

Makaron muszelki/kolanka, 100-150 g wędzonego łososia, 2 duże/5 małych ogórków. Sos: mała śmietana (180 g), 2 ząbki czosnku, sól, pieprz, koperek, pół cytryny.

Jak przyrządzić:

Makaron ugotować, odłożyć do ostygnięcia. W tym czasie ogórki umyć, obrać, pokroić w kostkę. Łososia podzielić na małe kawałki i wymieszać z makaronem i ogórkami. Przełożyć do reprezentacyjnej michy i udekorować plasterkami cytryny i koperkiem (skropić cytryną można też). Zrobić sos: do śmietany dodać pieprz i sól (nie żałować) oraz czosnek przeciśnięty przez praskę. Sosem polewać dopiero pojedyncze porcje na talerzu. Koniec.

Potrzebne przybory:

Pamiętać o durszlaku, żeby się nie poparzyć:)

Uwagi:

Smacznego!

Czas przygotowania:

Czas gotowania różny w zależności od rodzaju makaronu.
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 09.12.2007 pytlasia

jakie ogórki?, kiszone korniszony, czy zielone?

Zgłoś 19.04.2010 Kate

taaa... daj 5 zielonych :)

Zgłoś 19.04.2010 Kate

taaa... daj 5 zielonych :)