Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Makarony ze szpinakiem

Tekst i foto ewelinka 07-10-2007

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
2-3-prosty20 min.średnia

Składniki:

0,5 kg świeżego szpinaku, vegeta, serek topiony ziołowy, śmietana, czosnek, masło, ew. wędzony łosoś, makaron jaki kto lubi, ale lepiej jakiś grubszy; penne, muszelki, kokardki.

Jak przyrządzić:

Ze szpinaku odkrawamy łodygi, myjemy i kroimy lub rwiemy na kawałki - nie za małe, bo na patelni i tak sie kurczą. Na patelni topimy dużą łyżkę masła i dodajemy zgniecione 3-4 ząbki czosnku. Nie pieczemy go, tylko po dwóch wdechach dodajemy szpinak. Kiedy się zrobi miękki, a szybko to się dzieje, dodajemy vegetę ok. 2 łyżeczek i przynajmniej łyżkę topionego serka. Kiedy to się zmiesza na jednolita masę, dodajemy łyżkę śmietany 12%. Śmietana ma nie tylko jeszcze scalić to, co na patelni, ale też wyłagadza smak, więc jeśli ktoś przyłoży vegety albo serka, to się nie martwcie! Jeżeli ktoś ma ochotę małe kawałki łososia dorzucić, to proszę bardzo. Ja czasem wrzucam kapary. Pychota!

Jak podawać?

Od razu!

Uwagi:

Szpinak można położyć na makaron albo wymieszać na patelni. Ja wolę pierwszą wersję.

Czas przygotowania:

Smażenie na patelni nie trwa nawet 10 min, reszta czasu to obranie i opłukanie szpinaku.
Uwaga! Nie polecam z mrożonym szpinakiem, to tak jakby świeżą bułeczkę zastąpić kanapką sprzed 2 dni.
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 15.10.2007 medea57

Makaron ze szpinakiem -moja ulubiona potrawa.Znam inny sposób: podduszam na cebulce i czosnku szpinak,dodaję wegety,śmietany i 2 -3 łyżki z cytryny.Cytryna wyostrza smak,potrawa nie jest wtedy t... Pokaż więcej

Makaron ze szpinakiem -moja ulubiona potrawa.Znam inny sposób: podduszam na cebulce i czosnku szpinak,dodaję wegety,śmietany i 2 -3 łyżki z cytryny.Cytryna wyostrza smak,potrawa nie jest wtedy taka mdła.Podaję makaron na talerzu ,zalewam szpinakiem.Wszystko obsypuję posiekaną w kostkę fetą.Pycha

Zgłoś 30.08.2008 agaaa

jej jestem w ciazy, szpinak wrecz zalecany, ale nigdy mi nie smakował ale ten przepis...rewlka...mniam..właśnie jem sobie, pyszny:)