Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Dodaj swój przepis Znasz ciekawy przepis? Podziel się z nami!

Makrela z grilla

Tekst i foto Robert 04-05-2006

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
?? złprosty20 min.?

Składniki:

makrela świeża lub mrożona (dowolna ilość), vegeta, olej z oliwek, rozmaryn, pieprz.

Jak przyrządzić:

Makrelę wypatroszyć i oczyścić, dobrze umyć. Całą sztukę z łbem dobrze natrzeć vegetą i umieścić w lodówce na 2-3 godziny przed grillowaniem. Dobrze rozgrzać grilla (najlepszy jest brykiet) i smażyć około 5 do 8 minut z każdej strony, od czasu do czasu polewając wcześniej przygotowaną oliwą z oliwek z pieprzem i vegetą. Smacznego.

Uwagi:

Uwaga: przy przewracaniu makrela na grillu może się złamać.
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 05.05.2006 goooo

proponuję makrele umieścic w folii aluminiowej i taka piec, nie będzie się łamać...

Zgłoś 24.05.2006 holek

nietrzeba zadnej foli ani zadnej wegety wystarczy pozadnie posolic wstawic na 2-3h do lodowki nastepnie obmyc z grubej warstwy soli i ponownie posolic tylko tym razem juz delikatnie

Zgłoś 03.05.2007 Pabloo

Holek ma racje, ja tez tak robie i jest rewelacja, zadnych weget itp wynalazków...

Zgłoś 08.11.2009 makrelowa

kupiłam makrelę mrożoną całą jak ją przygotować do smażenia na patelni?

Zgłoś 01.04.2008 crabe

jasne sol to wspanialy wynalazek ;p

Zgłoś 18.05.2011

żadnej wegety, psuje smak ryby.