Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Manty

Tekst i foto Irina 27-05-2006

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
610-15 złśredni70 min.średnia

Składniki:

Ciasto: mąka pszenna 60 dag, woda gotowana ciepła 250 ml, sól, pieprz, 1 jajko, łyżka oliwy.
Farsz: może być mięsny lub wegetariański: ziemniaki z dynią.
Do mięsnego farszu: kilogram mięsa mieszanego mielonego, 3 średnie cebule, sól, pieprz.
Do wegetariańskiego farszu: 50 dag ziemniaków, 20 dag dyni, 2 średnie cebule, 10 dag masła, sól, pieprz.

Jak przyrządzić:

Robimy ciasto: do miski wsypać mąkę i wbić tam jedno jajko, do szklanki ciepłej gotowanej wody wsypać łyżeczkę soli i łyżkę oliwy z oliwek, wymieszać. Wlać wodę do mąki i zamieszać ciasto. Czasto musi być twarde.
Farsz z mięsa: kilogram mięsa wymieszać z pokrojąną w małe kostki cebulą. Dodać sól, pieprz.
Farsz wegetariański: pokroic w małe kostki ziemniaki, dynię i cebulę, dodać sól, pieprz, wszystko wymieszać.
Kiedy już mamy gotowe ciasto i farsz, wałkujemy ciasto, formując okrągłe płacki wielkości z płyty CD. Wkładamy farsz mięsny lub wegetariański, w przypadku farszu wegetariańskiego dodajemy wewnątrz kowałek masła, żeby były bardziej soczyste. Zaklejamy ciasto w formie krzyża i zamykamy te uszy po bokach, to wygląda jak dwa oczka na kule.
Trzeba wysmarować olejem parowar i wstawić tam manty, żeby one nie dotykały się nawzajem. Gotować na parze około 30-40 minut. Smacznego!!!

Potrzebne przybory:


Parowar - nie da się przygotować tego dania bez parowaru.

Jak podawać?

Podawać na dużym talerzu, można do tego podać sos pomidorowy ostry lub łagodny.

Uwagi:

Podawać na gorąco. Uważać przy jedzeniu, bo są soczyste!
To danie pochodzi ze środkowej Azji, jest bardzo pyszne i pasuje na każdą uroczystość.

Czas przygotowania:

Za pierwszym razem przygotowanie tego dania może zająć dużo czasu, ale to będzie na tyle dobre, że chęć gotowania tego dania będzie coraz większa, a z praktyką przychodzi i mistrzostwo!!!
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 29.12.2006 Sw

Manty są super! po prostu palcy lizać. zawsze ich robimy na urodzinki męża : )

wszystkich pozdrawiam i życzę smacznego!

Zgłoś 02.10.2007 Zuza

Wszystko świetnie i z pewnością danie pyszne- chętnie bym przygotowała ale nie rozumiem jednego "Zaklejamy ciasto w formie krzyża i zamykamy te uszy po bokach, to wygląda jak dwa oczka na k... Pokaż więcej

Wszystko świetnie i z pewnością danie pyszne- chętnie bym przygotowała ale nie rozumiem jednego "Zaklejamy ciasto w formie krzyża i zamykamy te uszy po bokach, to wygląda jak dwa oczka na kule" Nie potrafię sobie tego jakoś wyobrazić :)

Zgłoś 03.01.2008 Artiom

dooooooooobre!

Zgłoś 16.05.2010 Marta

wypróbuję przepis ale dodam że prawdziwe Manty jada się bez sosów a z kleksem śmietany :)

Zgłoś 22.03.2011 Dren

Jadłem niedawno w Kazachstanie, będąc w Urguskiej restauracji - były manty z mięsem i manty z mięsem i dynią. Te drugie wyśmienite - soczyste i muszę sam spróbować je zrobić.

Zgłoś 27.03.2012 krzysztof

Dodajcie troche miety, namoczone w wodzie rodzynki i przepuscie przez maszynke . Gotujcie na parze. I najsmaczniejsze sa z baraniny

Zgłoś 19.11.2015 gość

ziemniaki i dynia w kostkach na surowo?

Zgłoś 19.11.2015 arkadas

Hosseini pisze, że ciepłe manty z baraniną polewa się świeżym jogurtem i posypuje świeżą miętą