Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Marchewka w śmietanie

Tekst i foto natalka 30-06-2003

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
2 porcje? złprosty? min.?

Składniki:

- pęczek młodej marchewki,
- 2 łyżki masła,
- łyżeczka cukru,
- mały kubek śmietany,
- 1/8 l wywaru z jarzyn( z kostki-np. Knorr).

Jak przyrządzić:

Masło z cukrem skarmelizować na patelni, marchewkę oskrobać- mniejszą pozostawić w całości, większą przekroić na pół. Marchewkę wsypać na patelnię i obracać , żeby obtoczyła się karmelem. Zalać gorącym wywarem i dusić pod przykryciem 25 min, pod koniec dodać śmietanę. Wystarczy poczuć jej zapach i od razu znika z talerzy. Zeby zapach sie zachowal najlepiej caly czas trzymac pod przykryciem, jesli nie zostanie zjedzona od razu :D.

Jak podawać?

Nadaje sie do racuchow itp., ale sama i z innymi potrawami tez jest wysmienita.
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 17.11.2005 gosia

witam a moze ktos wie jak przechowac marchew w słoikach mam jej troche ze swoich zbiorów ale nie bardzo mam gdzie ja przechowac (za ciepła piwnica) szkoda aby sie zmarnowała wiem ze sa przepisy ... Pokaż więcej

witam a moze ktos wie jak przechowac marchew w słoikach mam jej troche ze swoich zbiorów ale nie bardzo mam gdzie ja przechowac (za ciepła piwnica) szkoda aby sie zmarnowała wiem ze sa przepisy na przechowywanie w słojach pozdrawiam

Zgłoś 10.04.2006 JB

pyszne danie, to bedzie moj ulubiony przepis na marchewke;)