Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Dodaj swój przepis Znasz ciekawy przepis? Podziel się z nami!

Marchewka z kukurydzą i cebulą

Tekst i foto hahahalka 28-01-2006

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
2-34 złprosty20 min.niska

Składniki:

4 duże marchewki, 2 duże cebule, puszka kukurydzy,
masło - ile kto uważa,
sól, pieprz (najlepiej świeżo zmielony),
folia aluminiowa

Jak przyrządzić:

Najlepiej zetrzeć marchewkę i cebulę na tarce w bardzo cienkie plasterki. Dodać odsączoną kukurydzę. Doprawić solą i pieprzem - pieprzu powinno być dużo, soli jak kto uważa, ale im mniej, tym lepiej.
Dobrze wszystko wymieszać.
Przełożyć na folię, na wierzch położyć wióry masła i luźno zawinąć. Piec parę minut, dopóki marchewka nie będzie półmiękka - zależy od tego, jak rozpalony jest grill.
Jeść najlepiej gorące i prosto z folii.

Potrzebne przybory:

Tarka lub malakser, łyżka i miska do wymieszania, folia aluminiowa

Jak podawać?

Jako dodatek do mięsa lub całkiem samodzielne jedzonko.

Uwagi:

Można dodać zioła, np. bazylię lub prowansalskie, niezłe jest z gałką, ale nawet jak uwielbiam ziółka i wszędzie sypię ich dużo, tak ta potrawa najbardziej smakuje mi tylko z pieprzem. Pikantność zależy od upodobań, ale clou tej potrawy to kontrast pieprzu z marchewką i słodką kukurydzą. Soli powinna być naprawdę odrobina, ma tylko wydobyć słodycz z warzyw, a nie nadać smak.

Czas przygotowania:

Można piec dłużej na małym ogniu, można krócej na większym (dodajemy wtedy więcej masła, żeby warzywa nie przywierały do folii).
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Brak komentarzy. Czekamy na Wasze opinie.