Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Dodaj swój przepis Znasz ciekawy przepis? Podziel się z nami!

Marokańska zupa Harira

Tekst i foto Zuza Gałuszka 05.08.2013

W gorące dni warto korzystać z przepisów kuchni egzotycznej. Po pierwsze dlatego, że w ciepłych krajach najlepiej wiedzą, co jeść w czasie upałów, a po drugie, by prostym sposobem odbyć kulinarną podróż do miejsc, do których znowu nie pojechaliśmy tego lata. Harira to wynalazek kuchni marokańskiej. Wysokokaloryczna zupa o ognistym i głębokim smaku. Wszystkie składniki są dostępne w polskich sklepach.
Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
635 złśredni105 min.wysoka

Składniki:

pół kg mięsa (kurczak, cielęcina lub jagnięcina), 3 łyżki oleju roślinnego, pół szklanki ciecierzycy, 1 duża cebula, 3 ząbki czosnku, 1 łodyga selera naciowego, 1 marchew, 1 opakowanie krojonych pomidorów w zalewie (200 g), 2 liście laurowe, ¼ łyżeczki cynamonu, 1 łyżeczka mielonego imbiru, szczypta nitek szafranu, pół łyżeczki mielonej kurkumy, 2 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego (kuminu), 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki, ¼ łyżeczki mielonej ostrej papryki, ¼ łyżeczki gałki muszkatołowej, ¼ łyżeczki pieprzu, 3 łyżki czerwonej soczewicy (suchej), kilka gałązek świeżej natki pietruszki i/lub kolendry, sok z 2 cytryn, szklanka drobnego makaronu, 2 litry wody.

Jak przyrządzić?

Poprzedniego dnia namaczamy ciecierzycę w 1 litrze wody. Nazajutrz wodę odlewamy i gotujemy ciecierzycę w 1 litrze świeżej wody przez 45 minut. Mięso kroimy w drobną kostkę, cebulę, marchewkę i łodygę selera w cienkie plasterki, czosnek przeciskamy przez praskę. W innym garnku, o grubym dnie, smażymy na gorącym oleju mięso przez około 5 minut, cały czas mieszając. Dodajemy cebulę i czosnek i smażymy, mieszając, przez kilka minut. Dodajemy łodygi selera, chwilę smażymy, następnie pomidory z puszki, wszystkie przyprawy, sok z cytryny i wreszcie podgotowaną ciecierzycę wraz z wodą. Dodajemy jeszcze 1 litr wody i gotujemy pod przykryciem przez ok. 1 godzinę. W połowie gotowania dodajemy marchewkę i soczewicę. Pod koniec gotowania ewentualnie doprawiamy solą. W kolejnym garnuszku gotujemy makaron zgodnie z przepisem na opakowaniu.

Jak podawać?

Zupę podajemy z makaronem posypaną zieloną pietruszką lub kolendrą.
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 15.08.2013 gość

Zupka musi być niezła i to w tak wykwintnym talerzu na pewno prosto z Marokka

Zgłoś 03.12.2015 goÅÄ

IlwHAm pyruwtdouypf, [url=http://olxyouuocime.com/]olxyouuocime[/url], [link=http://ewfysjvhidyt.com/]ewfysjvhidyt[/link], http://ocevvoiepywu.com/